O te porze roku sałatki to u mnie podstawa diety, uwielbiam je.
Dzisiaj mam dla Was propozycję z szpinakiem baby, ogórkiem małosolnym, jajkami przepiórczymi, quinoą i buraczkowym kawiorem. Świetnym dodatkiem jest tu smażony ser wielkopolski, jeśli ktoś go nie zna to gorąco polecam. Moja babcia robiła go samodzielnie, ale teraz w dużym mieście trudno o prawdziwy wiejski twaróg do jego przygotowania, dlatego ja zawsze kupuję z firmy "Frąckowiak".
Składniki:
1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 garści szpinaku baby
1 garść kiełków rzodkiewki
1 ogórek małosolny
kilka pomidorków koktajlowych
4 jajka przepiórcza
2 łyżki smażonego sera wielkopolskiego
4 łyżek soku z kiszonych buraczków
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki agaru
pół szklanki zimnego oleju do wykonania "kawioru"
pół szklanki zimnego oleju do wykonania "kawioru"
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
Aby przygotować "kawior" z kiszonych buraczków pół szklanki oleju wkładamy
wcześniej do lodówki, żeby się dobrze schłodził. 4 łyżki soku z buraków mieszamy z
agarem, odstawiamy na pół godziny, mieszając co jakiś czas. Następnie
zagotowujemy, parę minut mieszamy, aby agar dobrze się rozpuścił,
zdejmujemy z ognia i za pomocą pipety, dużej strzykawki, lub łyżeczki
wkraplamy do zimnego oleju. Po kilku minutach przecedzamy przez bardzo
gęste sitko i przepłukujemy zimną wodą, aby pozbyć się resztek oleju.
Jajka gotujemy studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.
Szpinak i kiełki myjemy, układamy na talerzu, na to plasterki ogórka małosolnego, połówki pomidorków i jajek.
Smażony se wielkopolski nabieramy z pudełka krawędzią łyżeczki i dodajemy do sałatki, całość posypujemy quinoą i buraczkowym kawiorem, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.