Jakżeby mogło być coś innego przed Halloween, jak nie dynia. Przerobiłam
moją ulubioną zupę z dyni na wersję quinową - zamiast ziemniaków dałam ziarno
komosy ryżowej, zmiksowałam na krem posypałam czarnuszką i też jest pyszne.
Składniki:
10 łyżek ziarna quinoy
500 gram
miąższu dyni (ja użyłam piżmowej)
300 gram
pomidorów
1 cebula
700 ml wody
1 łyżka masła, lub oleju roślinnego (w wersji wegańskiej i
bez laktozy)
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle (lub oleju),
aż się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę dynię, solimy
delikatnie i dusimy pod przykryciem, aż dynia trochę zmięknie. Zalewamy
wrzątkiem i dosypujemy wypłukane wcześniej ziarno quinoy. Gotujemy 20 minut
doprawiamy solą, Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy kolejne 10
minut. Studzimy, blendujemy na krem, ponownie podgrzewamy i serwujemy z
ulubionymi dodatkami, polecam z pietruszką, lub ziarnem czarnuszki :)
Musi być rewelacyjna!
OdpowiedzUsuń