czwartek, 22 października 2015

Quinoa po marokańsku

           Już od dawna zamierzałam zrobić danie w stylu marokańskiego tażin i podać je z quinoą zamiast z kuskusem. Nawet obmyśliłam sobie jak powinno smakować i wyglądać, ale zawsze coś mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).
          W końcu pewnego dnia mój domownik wrócił z zakupów ze słoikiem pięknych oliwek i wspaniałym olejem z pestek winogron. To był impuls do stworzenia tego pysznego, aromatycznego dania i nawet się okazało, że nie przeszkadza mi w nim kumin, z którym od pewnego czasu się oswajam ;) Zapraszam więc w kulinarną podróż do Maroka.

Kulinarne wyprawy z Olejami ŚwiataSkładniki:

3 szklanki ugotowanej quinoy
1 pierś z kurczaka
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
2 pomidory
1 mała cukinia
3 suszone morele
10 - 12 fioletowych oliwek
1/4 kiszonej cytryny
2 łyżki oleju z pestek winogron

Składniki szarmuli:

1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanej natki kolendry
3 duże ząbki czosnku (posiekane, lub przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju z pestek winogron
sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę. Na dno naczynia tażin (jeśli takiego nie mamy możemy spokojnie zastąpić zwykłym rondelkiem z pokrywką i też wyjdzie dobre) wlewamy olej i rozgrzewamy, wrzucamy na niego cebulkę i podsmażamy parę minut, następnie dodajemy kurczaka i ciecierzycę, chwilę przesmażamy, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Po około 15 minutach dorzucamy obrane i drobno posiekane pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię i morele. Dusimy wszystko następne 15 - 20 minut, kiedy cukinia zmięknie dodajemy oliwki i pokrojoną w paseczki kiszoną cytrynę, zostawiamy na kolejne 10 minut i gotowe. Łączymy tażin z ugotowaną quinoą podajemy, lub stawiamy na stół w osobnych naczyniach i mieszamy dopiero na talerzu :) Smacznego.

http://oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-z-pestek-winogron/

1 komentarz: