piątek, 29 stycznia 2016

Bezglutenowa owsianka z quinoą, gruszką i białą morwą


Kolejna propozycja śniadaniowo - przekąskowa. Polecam na dobry początek ponurego zimowego dnia, albo na podwieczorek w towarzystwie kapci i dobrej książki.

Składniki:

5 łyżek ugotowanej białej quinoy
5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
1 łyżka mielonego lnu
pół dojrzałej gruszki
garść suszonych owoców białej morwy
łyżka pestek dyni

Wykonanie:

Owoce morwy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 5 minut. Quinoę, płatki i len, zalewamy w osobnej miseczce niewielką ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy na parę minut. W tym czasie kroimy gruszkę, dodajemy ją do owsianki. Morwę odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, wszystko posypujemy pestkami dyni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz