Ktoś z Was zapomniał w porę nastawić bezglutenowy zakwas na żur? Jeszcze nic straconego, możecie cieszyć się w Święta jego smakiem, dzięki temu prostemu przepisowi ;) Polecam!
Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej quinoy
300 ml soku z kiszonych ogórków
250 ml kefiru
250 ml wywaru warzywnego
2 - 3 łyżki chrzanu
1 czubata łyżka mąki gryczanej
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 naturalne, bezglutenowe kabanosy drobiowe
kilka jaj przepiórczych
2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego)
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i zalewamy wywarem z warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotujemy około 10 minut, pod koniec gotowania zaciągamy wywar 1 łyżką mąki gryczanej, mieszając, aby nie powstały kluchy, następnie dodajemy pokrojone w plastry kabanosy. W tym czasie, kiedy wywar się gotuje, dokładnie blendujemy ugotowaną quinoę, sok z kiszonych ogórków, kefir i chrzan, a następnie dolewamy całą tą mieszankę do wywaru (krótko po tym jak dodaliśmy mąkę i kabanosy), podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy "żurek" jest już odpowiednio gorący, możemy go podawać z przepiórczymi jajkami ugotowanymi na twardo. Wesołych Świąt :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz