piątek, 1 lipca 2016

Śniadaniowa quinoa z czereśniami, jagodami kamczackimi i nerkowcami

Czereśnie to moje ukochane owoce, przedkładam je nad truskawki (zawsze się spieramy w tej kwestii z domownikiem), brzoskwinie, czy egzotyczne guajawy. W czereśniowym sezonie obowiązkowo goszczą w mojej kuchni, dziś towarzyszą śniadaniowej quinole w zestawie z jagodą kamczacką (można ją zastąpić borówką) i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego :)

Składniki:

5 łyżek ugotowanej białej quinoy
3 łyżki płatków quinoa
2 łyżki płatków gryczanych
garść dojrzałych czereśni
garść jagód kamczackich
2 łyżki orzechów nerkowca

Wykonanie:

Quinoę i płatki zalewamy w miseczce niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Owoce myjemy, czereśnie pozbawiamy pestek. Dorzucamy do miseczki, razem z podprażonymi na suchej patelni nerkowcami i gotowe. Łasuchom polecam dosłodzić odrobiną miodu, dla mnie dojrzałe owoce są wystarczająco słodkie ;)

1 komentarz:

  1. Jakie genialne połączenie :):) nigdy nie próbowałam tych jagód kamczackich :)

    OdpowiedzUsuń