niedziela, 27 listopada 2016

Orientalny krem z kalafiora z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

Nie ma nic lepszego u progu zimy, jak rozgrzewająca gęsta zupa i to najlepiej z orientalną nutą, która przywodzi na myśl cieplejsze zakątki naszego globu ;) Mam dziś dla Was zatem gęstą zupę z kalafiora z quinoą, kuminem i curry. W dodatku jest ona mało pracochłonna i szybka w przygotowaniu. 

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
1 mały kalafior
1 litr bulionu warzywnego
pół cebuli
1 łyżka oleju kokosowego
curry
kumin
pieprz
sól
świeża pietruszka, lub kolendra

Wykonanie:

Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju kokosowym. Kalafior myjemy i dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do wywaru warzywnego, razem z podsmażoną cebulką i gotujemy pod przykryciem do miękkości, a następnie blendujemy na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy trochę wody, dodajemy quinoę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo utartym kuminem i curry, według własnego uznania :) Posypujemy zieleniną i gotowe!

3 komentarze:

  1. Świetna zupka! Z dodatkiem komosy chyba nigdy nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i pożywnie! Boskie połaczenie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń