wtorek, 23 maja 2017

Zupa krem z białych szparagów i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska)

Szczyt sezonu szparagowego, więc jem je średnio co dwa dni ;) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam.
Dzisiaj mam dla waz przepis na bardzo prostą i szybką zupkę z białych szparagów i komosy ryżowej. 

Składniki:

1/3 szklanki nasion białej quinoy
1 pęczek białych szparagów
1 cebulka 
3 łyżki oliwy z oliwek
1 litr wywaru warzywnego
100 ml mleka kokosowego
koperek
pieprz
sól

Wykonanie:

Quinoę należy namoczyć minimum 2 godziny przed gotowaniem, a następnie kilka razy dokładnie przepłukać. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek. Szparagi obieramy i kroimy na grube plasterki. Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka prezentuje się wybornie :) Uwielbiam szparagi, więc ta zupka na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi bardzo lubię, więc zupka idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie musiał taki krem smakować :)
    Za białymi szparagami nie przepadam, ale w zupie nie próbowałam - myślę, że szparagi fajnie skomponowały się z mleczkiem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupka smakuje delikatnie i kremowo, może warto spróbować.

      Usuń
  5. Nie szaleję za szparagami ale zupka z pewnością smakuje świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę mi sobie ciężko wyobrazić, że można nie lubić szparagów, ale okazuje się, że jednak sporo osób za nimi nie przepada.

      Usuń
  6. Pyszna zupa i w jakich pięknych naczynkach!!! ja ostatnio odkryłam, ze zupa bardzo smakuje mi na kolację. Z chęcią taką ugotuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa na kolację to bardzo fajny pomysł, może to zastosuję w praktyce, to bardzo oszczędzi czas.

      Usuń
  7. A my jakoś w tym roku za szparagami nie szalejemy. Jeszcze żadnych nie jadłyśmy xD
    Patrząc na tą zupę zaczynamy żałować :P

    OdpowiedzUsuń