Szczyt sezonu szparagowego, więc jem je średnio co dwa dni ;) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam.
Dzisiaj mam dla waz przepis na bardzo prostą i szybką zupkę z białych szparagów i komosy ryżowej.
Składniki:
1/3 szklanki nasion białej quinoy
1 pęczek białych szparagów
1 cebulka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 litr wywaru warzywnego
100 ml mleka kokosowego
koperek
pieprz
sól
Wykonanie:
Quinoę należy namoczyć minimum 2 godziny przed gotowaniem, a następnie kilka razy dokładnie przepłukać. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek. Szparagi obieramy i kroimy na grube plasterki. Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego :)
Bardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńZupka prezentuje się wybornie :) Uwielbiam szparagi, więc ta zupka na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
UsuńSzparagi bardzo lubię, więc zupka idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Ci się podoba.
UsuńCiekawie musiał taki krem smakować :)
OdpowiedzUsuńZa białymi szparagami nie przepadam, ale w zupie nie próbowałam - myślę, że szparagi fajnie skomponowały się z mleczkiem kokosowym :)
Zupka smakuje delikatnie i kremowo, może warto spróbować.
UsuńNie szaleję za szparagami ale zupka z pewnością smakuje świetnie ;)
OdpowiedzUsuńTrochę mi sobie ciężko wyobrazić, że można nie lubić szparagów, ale okazuje się, że jednak sporo osób za nimi nie przepada.
UsuńPyszna zupa i w jakich pięknych naczynkach!!! ja ostatnio odkryłam, ze zupa bardzo smakuje mi na kolację. Z chęcią taką ugotuję:)
OdpowiedzUsuńZupa na kolację to bardzo fajny pomysł, może to zastosuję w praktyce, to bardzo oszczędzi czas.
UsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
UsuńA my jakoś w tym roku za szparagami nie szalejemy. Jeszcze żadnych nie jadłyśmy xD
OdpowiedzUsuńPatrząc na tą zupę zaczynamy żałować :P
chyba czas to zmienić ;)
Usuń