piątek, 20 października 2017

Koktajl "błękitna laguna" z quinoą

Niektórzy dopiero się wybierają na wakacje w tropiki, inni już dawno zapomnieli o wakacjach, ale wszyscy mogą sobie zrobić koktajl "błękitna laguna" jest w nim wszystko co trzeba, nawet białe plaże z kokosa ;) 

Składniki:

2 łyżki ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) białej quinoy
1 kiwi
pół  gruszki
kilka ciemnych winogron
1 łyżka spiruliny
200 ml mleka kokosowego
1 młody kokos
ekspandowana quinoa, plasterki kiwi i kilka winogron do ozdoby

Wykonanie:

Młody kokos trzymamy przez noc w lodówce. Następnego dnia robimy w nim dziurkę, przez którą wylewamy do garnuszka wodę kokosową, można ją wypić od razu, lub po treningu, albo saunie, bo świetnie nawadnia organizm. Odcinamy górną część, aby utworzyć naczynie do którego wlejemy koktajl.
Kiwi i winogrona blendujemy z quinoą i połową mleka kokosowego i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Dolewamy resztę mleka kokosowego, obraną połówkę gruszki i spirulinę i ponownie blendujemy, bardzo starannie (jeśli lubicie można dosłodzić trochę koktajl mi słodycz owoców wystarczy). 
Przelewamy wszystko do kokosa i wstawiamy na godzinkę do lodówki, następnie ozdabiamy owocami i ekspandowaną quinoą. Gotowe!

7 komentarzy:

  1. Kolor ma... ciekawy :D I świetnie podany ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bajecznie :D piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie i jestem pewna, że smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale prezentacja :) Kolor boski!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on pięknie wygląda! Naprawdę zachwycił mnie ten koktajl oraz forma podania :)

    OdpowiedzUsuń