niedziela, 29 października 2017

Puszyste bezglutenowe ciasto z orzechami, gruszkami i jabłkami

To ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam.

Składniki:

2 łyżki mąki z quinoy
2 łyżki mąki z tapoki
2 łyżki mąki kokosowej
4 jajka
70 gram miodu gryczanego
100 ml roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
mielony cynamon
mielony kardamon
6 orzechów włoskich
10 orzechów laskowych
pół gruszki
ćwiartka jabłka
szczypta soli

Wykonanie:

Olej kokosowy podgrzewamy, żeby się rozpuścił, ale nie za mocno, aby nie był gorący. Mieszamy go z kakao. 
Owoce obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i obtaczamy mieszance kardamonu i cynamonu. 
Oddzielamy żółtka od białek. białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z miodem, gdy zmienią kolor na niemal biały, dodajemy stopniowo, przesiane przez sitko mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Na koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego.

19 komentarzy:

  1. Wyglada tak genialnie, że mimo tego iż gruszek nie lubię zjadłabym kawałek :D
    Orzechy i kakao ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak,że od razu chce się zjeść całą blaszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto :) Ja dzisiaj robiłam podobne - orzechy, jabłka :) Twoje na pewno smakuje inaczej i chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadla ;) Wyglada pyszniarsko!

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciacho :-) z chęcią bym spróbowała twojej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto. Coraz więcej ludzi nie je glutenu i to jest dla nich super alternatywa, aby sobie dobrze zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda bardzo smakowicie! Obawiam się, że na jednym kawałku by się nie skończyło :D
    Pozdrawiam :*
    Bizarre Case

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto, nie mam problemu z glutenem, ale też bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! Chętnie wypróbujemy, zwłaszcza jeśli nie będzie zbyt suche (nam czasami takie właśnie wychodziły...) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tyle pyszności w jednym cieście, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Posiadam mąkę z tapioki , brakuje tylko mąki kokosowej i mąki z quinoy. To ciasto aż do mnie woła, by się w nie zaopatrzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz wszystkie składniki oprócz gruszek. Czas na zakupy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie jesienne ciasto. Takie wypieki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo chętnie porwałabym kilka kawałków takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyszło! Eksperymentuj dalej :D

    OdpowiedzUsuń
  16. No super wyszło! I to jeszcze jak fajnie wyrosło i się dopiekło w środku :) Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda świetnie, zamieniłabym tylko olej kokosowy na rzepakowy i dla mnie byłoby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale wygląda :) Z takimi przyprawami i dodatkami musiało pachnieć i smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń