To ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam.
Składniki:
2 łyżki mąki z quinoy
2 łyżki mąki z tapoki
2 łyżki mąki kokosowej
4 jajka
70 gram miodu gryczanego
100 ml roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
mielony cynamon
mielony kardamon
6 orzechów włoskich
10 orzechów laskowych
pół gruszki
ćwiartka jabłka
szczypta soli
Wykonanie:
Olej kokosowy podgrzewamy, żeby się rozpuścił, ale nie za mocno, aby nie był gorący. Mieszamy go z kakao.
Owoce obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i obtaczamy mieszance kardamonu i cynamonu.
Oddzielamy żółtka od białek. białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z miodem, gdy zmienią kolor na niemal biały, dodajemy stopniowo, przesiane przez sitko mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Na koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego.
Wyglada tak genialnie, że mimo tego iż gruszek nie lubię zjadłabym kawałek :D
OdpowiedzUsuńOrzechy i kakao ♥
wygląda tak,że od razu chce się zjeść całą blaszkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :) Ja dzisiaj robiłam podobne - orzechy, jabłka :) Twoje na pewno smakuje inaczej i chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadla ;) Wyglada pyszniarsko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Cudowne ciacho :-) z chęcią bym spróbowała twojej wersji :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Coraz więcej ludzi nie je glutenu i to jest dla nich super alternatywa, aby sobie dobrze zjeść :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda bardzo smakowicie! Obawiam się, że na jednym kawałku by się nie skończyło :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Bizarre Case
Świetne ciasto, nie mam problemu z glutenem, ale też bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Chętnie wypróbujemy, zwłaszcza jeśli nie będzie zbyt suche (nam czasami takie właśnie wychodziły...) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednym cieście, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńPosiadam mąkę z tapioki , brakuje tylko mąki kokosowej i mąki z quinoy. To ciasto aż do mnie woła, by się w nie zaopatrzyć ;)
OdpowiedzUsuńMasz wszystkie składniki oprócz gruszek. Czas na zakupy:)
OdpowiedzUsuńCudownie jesienne ciasto. Takie wypieki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie porwałabym kilka kawałków takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło! Eksperymentuj dalej :D
OdpowiedzUsuńNo super wyszło! I to jeszcze jak fajnie wyrosło i się dopiekło w środku :) Mniam :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, zamieniłabym tylko olej kokosowy na rzepakowy i dla mnie byłoby idealne :)
OdpowiedzUsuńTAkie ciasto to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :) Z takimi przyprawami i dodatkami musiało pachnieć i smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń