Coś poszło nie tak? Nie udało się Wam dostać grzybów na grzybową? Bezglutenowy zakwas na barszcz nie wyszedł? Coś się przypaliło, albo wylało? Nic straconego. Mam dziś dla Was przepis na zupę S.O.S.
Bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo dobra zupa rybna z halibuta w formie lekkiego bulionu z warzywami i quinoą.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2 filety z halibuta
2 marchewki
2 pietruszki
1 mini por
3-4 łodygi z kopru włoskiego
kilka suszonych grzybków
pół cytryny
1 gwiazdka anyżu
szafran
lubczyk
koperek
pieprz
sól
około 1 i 1/2 litry wody
Wykonanie:
Filety z halibuta umieszczamy w garnku, zalewamy woda, dodajemy trochę soli i zagotowujemy, skręcamy ogień na minimalny i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy filety i odkładamy je na talerz.
Do wody w której gotowała się ryba dorzucamy pokrojone w plasterki warzywa, szafran, anyż i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy pokrojone na kawałki filety z halibuta, nalewamy zupę na talerze, dodajemy po parę łyżek quinoy i posypujemy świeżym koperkiem.
Życzę smacznej ulubionej zupy wigilijnej i zapraszam po przepisy na grzybową i barszcz a poprzednich lat.
Bardzo apetyczna zupka :) Halibut to pyszna rybka :D
OdpowiedzUsuńWesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :*
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę rybną :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa a jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńSuper SOS przed świętami.
OdpowiedzUsuńU mnie akurat się je zupę z karpia ale zabielaną, która z pewnością nie jest dobra dla bezglutenowów.
Spróbować trzeba jeszcze przed świtami, czy się uda to cudeńko.
Wspaniały i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszna !
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybne zupy.
Wspaniała zupka. Zawsze zachwycam się Twoimi przepisami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa <3 Jeszcze takiej nie jadłam, a spróbowałabym z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń