Jak już wiecie z zeszłego roku, bardzo lubię przygotowywać na Wielkanoc świeże wiosenne sałatki, to miła odmiana po zjedzeniu żurku, góry mięsa,majonezu i kiełbasy ;) W tej sałatce znajdziecie takie pyszności jak marynowane rydze ze spiżarni moich rodziców, wiejskie eko jajka, zielony groszek, czarną quinoę, rzodkiewkę, czerwoną cebulką, marynowane buraczki :)
Składniki:
1/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy
kilka liści sałaty
2 jajka
6 - 8 marynowanych rydzów
3 rzodkiewki
garść mrożonego zielonego groszku
2 małe marynowane buraczki
kilka plasterków czerwonej cebuli
kiełki rzodkiewki
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu
pieprz
sól
Wykonanie:
Jajka gotujemy na półmiękko. Groszek gotujemy na parze. Liście sałaty rwiemy do miski, dodajemy plasterki buraczków, cebuli i rzodkiewek. Dorzucamy groszek i rydze, posypujemy wszystko czarną quinoą, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i kiełki rzodkiewki. Olej mieszamy z octem, pieprzem i solą i polewamy sałatkę. Smacznego.
Kolejne danie, które wygląda niezwykle smakowicie :-)))
OdpowiedzUsuńKolorowo, wiosennie, świątecznie, a przede wszystkim pysznie!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a marynowane rydze bardzo mnie ciekawią, nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSałatka na bogato :) Świetne połączenie smaków i kolorów :)
OdpowiedzUsuńSlinka mi leci uwielbiam te Twoje dania jak nic ja bym sie wprosiła na małe gotowanie :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku też zamierzam postawić na sałatki.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWesołych, zdrowych i smacznych świąt dla Was :)
Bardzo smakowite danie i pysznie skomponowane kolorystycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:) typowo świąteczna:) Wesołych Świąt życzę :)
OdpowiedzUsuń