Takie śniadanko na balkonie to ja uwielbiam ;) Kupiłam ser farmerski z kozieradką od "Figi", jeden z moich ulubionych, więc razem z jajkami przepiórczymi trafił do sałatki z świeżych warzyw, wszystko posypałam ekspandowaną quinoą i czubrycą, którą udało mi się ostatnio nabyć w wersji bezglutenowej od firmy "Magros". Życzę Wam samych pysznych śniadań, które można celebrować w spokoju na świeżym powietrzu.
Składniki:
4 łyżki ekspandowanej quinoy
100 gram koziego sera farmerskiego z kozieradką
6-8 jajek przepiórczych
kilka liści sałaty
1 żółty pomidor
1 pomidor czekoladowy
pół małej cebulki
10 zielonych oliwek
czubryca łagodna
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, dodajemy półplasterki cebulki i oliwki. Jajka przepiórcze gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki razem z pokrojonym w kostkę serem. Całość doprawiamy czubrycą, skrapiamy oliwą, na koniec posypujemy ekspandowaną quinoą. Smacznego :)
Kolorki na talerzu :)
OdpowiedzUsuńAle urocze są te jajeczka :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jajek przepiórczych :D Ale taka sałatka jest idealna na upalny czas.
OdpowiedzUsuńAh ten kozi ser, marzy nam się taki domowy od dziadka już od bardzo dawna :) Super sałatka :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności na talerzu :)
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowo i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń