piątek, 27 lipca 2018

Jogurt z jagodami leśnymi, miodem gryczanym, miętą i ekspandowaną quinoą

Pyszny lekki podwieczorek. Czego chcieć więcej? W dodatku zrobicie go w 3 minuty ;) No to do dzieła! Jedna porcja w sam raz, lub dwie mini :)

Składniki:

2 łyżki ekspandowanej quinoy
1 mały gęsty jogurt naturalny
2 łyżeczki płynnego miodu gryczanego
garść jagód leśnych
kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:

Jogurt przekładamy do miseczki, polewamy miodem, posypujemy jagodami i quinoą, dodajemy listki mięty i możemy jeść :)

środa, 25 lipca 2018

Szybka zupa meksykańska z quinoą

Szybkie obiady to dla mnie w tym miesiącu zbawienie, po pierwsze dlatego, że jest gorąco i nie chce mi się stać przy garach, po drugie dlatego, że gdy jedni są na urlopach, inni muszą pracować więcej. Ponieważ muszę spędzać więcej czasu w pracy, to zwyczajnie nie mam kiedy gotować, co niestety widać po ilości wpisów na blogu, aż żal, bo same pyszności na straganach. Mam nadzieję, że mimo wszystko mnie odwiedzać tutaj i korzystacie z moich przepisów. 
Dzisiejsza zupa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu, czas przygotowania całości, łącznie z ugotowaniem quinoy (co proponuję zrobić w międzyczasie), to maksymalnie 30 minut. W dodatku jest przepyszna, więc jeśli macie więcej niż 2 domowników w domu to zróbcie z podwójnej porcji, bo dokładki są pewniakiem.
Nie miałam akurat świeżej kolendry, ale jeśli macie i lubicie, to polecam obficie posypać nią zupę, będzie jeszcze pyszniejsza ;)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
200-250 gram mielonej wołowiny
1 cebula
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
pół litra wrzątku
kilka plasterków ostrej papryki
kumin
słodka wędzona papryka w proszku
majeranek
pieprz
sól

Wykonanie:

Mięso przesmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę i utartym w moździerzu kuminem (ilość kuminu według uznania) na klarowanym maśle. Pod koniec dodajemy plasterki ostrej papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy całość do garnka i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 10 minut, dodajemy fasolę i kukurydzę z puszki (fasolę dodaję razem z zalewą, kukurydze odsączam). Doprawiamy wędzoną papryką, dużą ilością majeranku, pieprzem i solą, doprowadzamy do wrzenia, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta możecie dać więcej wody. Zupę podajemy z ugotowaną quinoą. Smacznego :) 

niedziela, 15 lipca 2018

Koktajl guajawa + czarna porzeczka + quinoa

Ostatnio spotkało mnie wielkie szczęście :) udało mi się kupić mus z quajawy bez cukru i innych zbędnych składników, a ponieważ jestem ogromną fanką tych owoców, zrobiłam sobie mały zapas. Prosty przepis na smootihie z guajawy, czarnej porzeczki (doskonałe połączenie) i quinoy.

Składniki:

4 łyżki ugotowanej białej quinoy
300 ml musu z quajawy
garść czarnej porzeczki
100 ml wody

Wykonanie:

Porzeczki obieramy z ogonków i miksujemy z pozostałymi składnikami. No i już ;)

poniedziałek, 9 lipca 2018

Bezglutenowe placuszki z cukinii i quinoy z sosem miętowym

Sezon na cukinie w pełni :) Sposobów na ich wykorzystanie jest ogrom. Ja zrobiłam sympatyczne placuszki z cukinii i quinoy, a do tego prosty i orzeźwiający sos miętowy, z którym doskonale się komponują.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej quinoy
2 małe cukinie
1 jajko
garść natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 szklanka listków mięty
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
3 łyżki soku z cytryny
pieprz,
sól

Wykonanie:

Cukinię trzemy na tarce, aby uzyskać papkę, tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Solimy lekko i odstawiamy, aby puściła sok, a następnie bardzo starannie odciskamy, aby masa była jak najbardziej pozbawiona soku. Quinoę miksujemy blenderem razem z jajkiem i natką pietruszki, następnie mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem miętowym.
Sos jest bardzo prosty w wykonaniu - miętę blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sitko. Gotowe :)

wtorek, 3 lipca 2018

Letnia sałatka z kwiatami, owocami, ziołami i quinoą

Skarby z ogrodu rodziców w jednej pysznej sałatce z dodatkiem quinoy. Zawsze gdy wpadam do mamy i taty a działkę, zabieram, różne ekologiczne skarby, porzeczki, poziomki, płatki kwiatów i zioła, a później robię z nich jakiś mix. 

Składniki:

4 łyżki ugotowanej białej quinoy
kilka liści sałaty rzymskiej
garść czarnej porzeczki, 
garść czerwonego agrestu
garść poziomek
jadalne kwiaty (płatki róż, fiołki rogate, lawenda, ogórecznik itp.)
zioła (bazylia, mięta, melisa, tymianek itp.)
woda różana

Wykonanie:

Sałatę posypujemy ziołami, kwiatami, owocami i quinoą, wszystko skrapiamy wodą różaną i gotowe. Prawda, że proste i pyszne?