środa, 23 września 2015

Quinoa z nutą kardamonu, grillowanymi figami i suszonymi śliwkami

przepis bezglutenowy quinoa figi śliwki kardamon bez laktozy wegańskie


 A to jeden z moich ulubionych przepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :)
Składniki: 

3/4 szklanki czerwonej quinoy
2 świeże figi
3 suszone śliwki
1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym)

Wykonanie:

Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić na gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z quinoa. Figi kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni, mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe!

2 komentarze:

  1. Śniadanie idealne, wersja jesienno-zimowa. Chyba nie potrafię sobie odmówić tych fig o poranku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja na śniadanko. :-)

    OdpowiedzUsuń