sobota, 3 października 2015

Quinotto :)

bezglutenowe risotto z quinoy


Komosowa wersja popularnego risotto. Są świeże borowiki? Obecne! no to do dzieła :)

Składniki:

1,5 szklanki białej quinoy
250 gram borowików
3 szklanki bulionu warzywnego
kawałek parmezanu
dwie małe szalotki
ząbek czosnku
suszony tymianek
świeża bazylia
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pieprz
sól

Wykonanie:

Quinoę płuczemy jak zawsze przed gotowaniem i odsączamy na sitku. Borowiki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Cebulki i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną oliwą z dodatkiem masła i na niewielkim ogniu mieszamy, aż się zeszkli. Dorzucamy grzyby i chwilę dusimy z cebulka i czosnkiem, a następnie dodajemy ziarenka quinoy. Chwile przesmażamy wszystko razem mieszając, po czym dolewamy połowę bulionu i doprawiamy tymiankiem. W ten sposób gotujemy quinoę redukując stopniowo bulion i w razie potrzeby dolewamy go, aż całość niemal wyparuje, a quinoa będzie al dente. Sprawdzamy czy danie jest wystarczająco słone, w razie potrzeby dosalamy i zdejmujemy z gazu. Mieszamy ze startym parmezanem, posiekanymi liśćmi bazylii pietruszką i pieprzem. Smacznego :)

4 komentarze: