Bomba! Czyli pomidor zapiekany z czarną quinoą, kaparami,
oliwkami i serem gruye (cudowne składniki), a to wszystko posypane moją
ukochaną czarnuszką :)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy
4 duże pomidory
kapary około 4 łyżki
oliwki kalamon nadziewane
suszonymi pomidorami 10-12 sztuk (można zastąpić innymi)
kawałek sera gruye około 50 gram (można zastąpić
serem Dziugas lub parmezanem)
czarnuszka
oregano
pieprz kolorowy
sól
Wykonanie:
Odcinamy górną część pomidorów i usuwamy gniazda nasienne,
wylewamy sok. Następnie nadziewamy je farszem z quinoy, kaparów, posiekanych
oliwek i pokrojonego w drobne kosteczki sera. Farsz doprawiamy według uznania solą,
oregano i kolorowym pieprzem potłuczonym w moździerzu, lub zmielonym w młynku.
Nadziane pomidory wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 - 250 stopni na
około 20 -30 minut, ale doglądamy w międzyczasie, ponieważ czas pieczenia i
temperatura piekarnika zależą od wielkości i rodzaju pomidorów. Wyjmujemy gdy
uznamy, że już są gotowe, posypujemy ziarenkami czarnuszki i podajemy.
świetnie się prezentuje z czarną quinoa :)
OdpowiedzUsuń