Marchew w trzech kolorach kupiłam ostatnio na Wrocławskim
Bazarze Smakoszy, a pomysł na marchewkę z kuminem podpatrzyłam w książkach
Marty Dymek i Dominiki Wójciak. A z czym innym można podać trzy kolory
marchewki, jak nie z trójkolorową quinoą?
Składniki:
1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach
1 marchewka pomarańczowa
1 marchewka żółta
1 marchewka fioletowa
1/8 kiszonej cytryny
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżka masła
łyżka miodu
świeży majeranek
pieprz
sól
Wykonanie:
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Kmin rzymski
prażymy na suchej patelni, a następnie ucieramy w moździerzu. Masło razem z miodem podgrzewamy w rondlu,
lub na patelni, wrzucamy marchewki, przyprawiamy kuminem, pieprzem, niewielką
ilością soli i mieszamy. Całość dusimy, a gdy marchewka delikatnie zmięknie,
dorzucamy kiszoną cytrynę pokrojoną w drobną kostkę, po około 5 minutach
zdejmujemy z ognia, mieszamy z quinoą, posypujemy świeżym majerankiem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz