czwartek, 17 grudnia 2015

Prosta sałatka z quinoy, jajek i pieczarek




Domownik twierdzi, że jestem mistrzem w przygotowywaniu czegoś z niczego ;) Tak naprawdę zazwyczaj wystarczy mieć kilka podstawowych produktów i niebanalnych dodatków, do tego przyda się trochę intuicji jak je połączyć. Tym razem danie wyjątkowo proste, bez dodatkowych "bajerów". Jechałam z wizytą do cioci, a ponieważ miałam pracowity tydzień i totalny brak czasu na zakupy, sałatka powstała z tego co było akurat w lodówce. 

Składniki:

3 szklanki ugotowanej białej quinoy
4 jajka
500 gram pieczarek
kawałek pora (około 5 cm)
pęczek koperku
1 mały jogurt naturalny (gęsty)
4-5 łyżek bezglutenowego majonezu
2 łyżki masła
pieprz
sól

Wykonanie:

Ugotowaną i ostudzoną quinoę wrzucamy do miski. dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka i drobno posiekany por i koperek. Pieczarki obieramy myjemy, kroimy na niewielkie plasterki, podsmażamy na maśle i ostudzone dodajemy do sałatki. Robimy sos z jogurtu majonezu, soli i pieprzu. Mieszamy wszystko razem i gotowe. :)

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna sałatka. Jak tylko w końcu zaopatrzę się w quinoe to na pewno ją zrobię. I pewnie spędzę trochę czasu na Twoim blogu, bo tyle tu wspaniałych przepisów z wykorzystaniem komosy! :D

    OdpowiedzUsuń