Muszę przyznać, że gdy tworzyłam
ten deser, przyświecał mi jeden cel. Wcale nie był to smak, lecz kolor.
Uzyskanie eleganckiej szarości było priorytetem, nie do końca wyszło tak jak
miało, ale będę próbować nadal. Tym większe było moje zdziwienie, że efekt był
tak smaczny.
Składniki:
1 szklanka białej quinoy
250 ml mleka kokosowego
250 ml wody
3 - 4 łyżki miodu
1 banan
5 łyżek sezamu
3 łyżki maku
sok z czarnego bzu
Wykonanie:
Quinoę płuczemy dokładnie i
gotujemy (zobacz jak ugotować quinoę) w mleku kokosowym i wodzie, aż płyn
odparuje, a quinoa, będzie lekko rozgotowana (w razie potrzeby dolewamy wodę,
pamiętamy o mieszaniu). Odstawiamy i zostawiamy pod przykryciem do
przestygnięcia. Następnie blendujemy ją na gładką masę, razem z miodem, bananem
sezamem i sokiem z czarnego bzu. Mieszamy z niebieskim makiem i przekładamy do
miseczek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz