wtorek, 23 lutego 2016

Pieczone buraczki na kremowym spodzie z quinoy i koziego sera

Spodziewacie się gości, albo planujecie romantyczny wieczór i nie macie pomysłu na przystawkę? Sprawdzone przepisy wydają się Wam oklepane? Popularne danie zawsze można przerobić i zaprezentować w nowej odsłonie ;) więc dzisiaj Quinoa Raz! proponuje już dobrze wyświechtaną sałatkę z buraczków koziego sera i rukoli - inaczej. Oczywiście z komosą ryżową ;)

Składniki:

pół szklanki ugotowanej quinoy
1 serek kozi łomnicki z kozieradką (dojrzewający młody) około 200 gram
350 gram pieczonych buraków
2 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego)
różowy pieprz
łyżka soku z limonki
garść świeżej rukoli
sól

Wykonanie:

Quinoę blendujemy z kozim serem i tak uzyskaną masę nakładamy do formy. Buraczki dzień wcześniej należy upiec (w całości w skórce) w piekarniku, po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Następnie buraczki mieszamy z dżemem, sokiem z limonki i różowym pieprzem utartym w moździerzu, doprawiamy odrobiną soli. Tak przygotowane buraki nakładamy na masę z quinoy i koziego sera. Zdejmujemy formę przystrajamy świeżymi listkami rukoli i ziarenkami różowego pieprzu i możemy podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz