Składniki:
pół szklanki ugotowanej quinoy
1 serek kozi łomnicki z kozieradką
(dojrzewający młody) około 200
gram
350 gram pieczonych
buraków
2 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej
domowego)
różowy pieprz
łyżka soku z limonki
garść świeżej rukoli
sól
Wykonanie:
Quinoę blendujemy z kozim serem i
tak uzyskaną masę nakładamy do formy. Buraczki dzień wcześniej należy upiec (w
całości w skórce) w piekarniku, po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce na
średnich oczkach. Następnie buraczki mieszamy z dżemem, sokiem z limonki i
różowym pieprzem utartym w moździerzu, doprawiamy odrobiną soli. Tak
przygotowane buraki nakładamy na masę z quinoy i koziego sera. Zdejmujemy formę
przystrajamy świeżymi listkami rukoli i ziarenkami różowego pieprzu i możemy
podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz