Dziś zdrowe i efektowne serniczki bez glutenu i laktozy, pełne najróżniejszych superfood :). W dodatku bez pieczenia :)
Składniki:
4 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy
4 łyżki suszonych owoców goi
3 łyżki rodzynek
1 łyżka nasion chia
2 łyżki gęstego miodu
2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy
100 gram orzechów nerkowca
garść młodych listków szpinaku
2 łyżki spiruliny
2 łyżki oleju kokosowego
6 łyżek mąki kokosowej
2 - 3 łyżki miodu
łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby
4 łyżki suszonych owoców goi
3 łyżki rodzynek
1 łyżka nasion chia
2 łyżki gęstego miodu
2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy
100 gram orzechów nerkowca
garść młodych listków szpinaku
2 łyżki spiruliny
2 łyżki oleju kokosowego
6 łyżek mąki kokosowej
2 - 3 łyżki miodu
łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby
Wykonanie:
Przygotowujemy spód - owoce goi i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny, po tym czasie odcedzamy osuszamy i siekamy na mniejsze kawałki, rozgniatamy widelcem i łączymy z czerwoną quinoą, nasionami chia i 2 łyżkami gęstego miodu. Foremki układamy na talerzykach i wykładamy przygotowaną przed chwilą mieszaninę na spód, ugniatamy i wstawiamy do lodówki.
Pokrojone na ćwiartki orzechy nerkowca zalewamy kilka godzin wcześniej wrzątkiem. Młode listki szpinaku obieramy z ogonków i przelewamy na sicie wrzątkiem. Osuszony szpinak, odcedzone orzechy nerkowca, quinoę, olej kokosowy i miód, blendujemy na gładka masę, mieszamy dokładnie z mąką kokosową i wykładamy do foremek na wykonany wcześniej spód. Wkładamy na godzinę do lodówki, wyjmujemy, usuwamy formy, wierzch posypujemy nasionami konopi i ozdabiamy owocami goi.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Super kolor ;)
OdpowiedzUsuń