Pasta z makreli sprawdza się nie tylko na bezglutenowych kanapkach, ale też jako świetny dip na imprezę do warzyw, lub obiadowy dodatek do młodych wiosennych ziemniaków ;) Tym razem połączyłam makrelę z quinoą, jajkiem i twarogiem, doprawiłam posypałam rzeżuchą, polałam olejem konopnym i wyszło pysznie.
Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 wędzona makrela około 250 gram
1 jajko ugotowane na twardo
60 - 70 gram półtłustego twarogu
2-3 łyżki oleju konopnego
świeżo mielonu kolorowy pieprz
sól
rzeżucha i olej konopny (jako dodatek)
Wykonanie:
Quinoę blendujemy razem z olejem konopnym na gadką masę. Obrane ze skóry i ości mięso makreli mielimy razem z jajkiem i twarogiem w młynku do mięsa (można to zrobić dwukrotnie, jeśli zależy nam na gładszej paście) . Masę mieszamy ze zblendowaną quinoa, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotową pastę przekładamy do słoika lub miseczki, posypujemy rzeżuchą i polewamy odrobina oleju konopnego. Smacznego :)
Uwielbiam wszelkie pasty!! Pycha!
OdpowiedzUsuń