Latem zwykle staramy się zrzucić zbędną oponkę, albo z powodu upałów nie mamy ochoty na zbyt treściwe obiady, ani nie chce nam się długo gotować. W takim przypadku doskonale sprawdzi się ta lekka i szybka zupa ze świeżych zielonych ogórków, dodałam do niej uprażone płatki quinoa i zielony koperek, wyszło prosto, lekko i smacznie.
Składniki:
5 łyżek płatków quinoa
pół litra wywaru warzywnego
600 gram ogórków
koperek
pieprz
sól
Wykonanie:
Ogórki obieramy i blendujemy na papkę, dodajemy je do wywaru z warzyw i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni płatkami quinoa i koperkiem. Prawda, że proste?
Ale piękna! :>
OdpowiedzUsuńOgórek i koperek to proste i genialne zarazem połączenie :) quinoa wspaniale dopełnia całość :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie jej smak. Przypomina ogórkową? Prażone płatki quinoa to świetny pomysł na dodatek do takich dań ;)
OdpowiedzUsuńZupełnie nie przypomina tradycyjnej ogórkowej z kiszonych ogórków, bardziej chyba zupę z cukinii, ale smak świeżego ogórka jest wyczuwalny :)
UsuńOgórki i koperek - połączenie idealne ! :) Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuń