I jak tu nie wykorzystać tak wspaniałych owoców, jak wiśnie do kolejnej odsłony quinoy z kruszonką. No trzeba było :)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2/3 szklanki wypestkowanych wiśni
1/2 nasionka tonki
1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;))
25 gram masła kokosowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki płatków owsianych BG
Wykonanie:
Quinoę mieszamy z miodem i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Układamy na niej warstwę wiśni i posypujemy drobno startą tonką. Z masła kokosowego, cukru, mąk i płatków zagniatamy kruszonkę i przykrywamy nią owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 - 15 minut. Gdy kruszonka się zrumieni możemy podawać deser. Uwaga gorące!
Pysznie połączone :)
OdpowiedzUsuńnasionka tonki? Wow! Nie słyszałyśmy o nich wcześniej!
OdpowiedzUsuńWiśnie pod takimi skarbami ^-^
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń