Prosta zupa w sam raz na lato. Sezon na cukinię w pełni, wiec połączyłam ją z jarmużem, który akurat zalegał w lodówce, zagęściłam quinoą, doprawiłam pesto i takie oto cudo wyszło :)
Składniki:
1/3 szklanki ziarna białej quinoy
1 mała cukinia
pęczek jarmużu
1 mała czerwona cebulka
2 łyżki pesto
2 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz
1 litr wody
Wykonanie:
Quinoę dobrze jest namoczyć wcześniej na godzinę lub dwie, a następnie dobrze przepłukać. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, dodajemy posiekany jarmuż i dusimy go razem z cebulą, w tym czasie kroimy cukinię na ćwierć plasterki i dorzucamy do pozostałych warzyw. Chwilę razem mieszamy wszystko, a następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy quinoę i gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy pesto (może być domowe, lub gotowe ze słoika, byle bezglutenowe i z dobrym składem). Zupę blendujemy (niezbyt dokładnie) i gotowe.
Kolor przepiękny i na pewno idzie w parze z świetnym smakiem :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie! Cukinia i pesto w zupie to dla mnie coś nowego :)
OdpowiedzUsuńDla mnie również pesto w zupie to nowość, muszę koniecznie wypróbować przepis. Ciekawi mnie bardzo smak zupy :)
OdpowiedzUsuń