niedziela, 3 lipca 2016

Trufle z daktyli i quinoy z truskawkowym nadzieniem

Miałam dużo zabawy przy tworzeniu tych trufli. Polecam robić je z rodziną, albo z przyjaciółmi, bo kulanie ich to prawie taki rytuał, jak wielopokoleniowe lepienie pierogów ;) W dodatku są pyszne i jednocześnie zdrowe, pełne "superfoods". Są daktyle, mąka kokosowa, orzechy włoskie, nasiona chia, no i oczywiście nie mogło zabraknąć mojej ukochanej quinoy, a całe to dobro skrywa w środku soczyste polskie truskawki. Przepis przyda się osobom z nietolerancją glutenu, laktozy, wegetarianom i weganom, nie ma w nim również cukru, ponieważ cała słodycz pochodzi z daktyli i dojrzałych owoców.  Zatem do dzieła!

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy
15 suszonych daktyli
3 łyżki mąki kokosowej
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
15 niedużych truskawek
nasiona chia i kakao do obtoczenia kulek

Wykonanie:

Suszone wypestkowane daktyle należy namoczyć na noc. Następnie blendujemy je z quinoą, mlekiem i olejem kokosowym na gładką masę. Dodajemy suche składniki (mąkę kokosową, kakao i zmielone orzechy włoskie) mieszamy dokładnie i jeszcze raz blendujemy. Jeśli masa wyjdzie zbyt mokra, aby swobodnie lepić kulki, dosypujemy trochę mąki kokosowej, która bardzo fajnie pochłania nadmiar wilgoci. Jeśli masa będzie zbyt zbita i sucha, dolewamy odrobinę mleka kokosowego.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, każdą z nich oblepiamy przygotowaną wcześniej masą i formujemy w rękach kulkę, a następnie obtaczamy ją w nasionach chia, lub w kakao. Życzę miłej zabawy i smacznego :)

Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

4 komentarze:

  1. Interesuje mnie czym jest quiony? Same trufle zjadłabym z apetytem..
    Pozdrawiam eksperyment- przemijania.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podstawowe informacje o tym, czym jest quinoa zamieściłam w tym poście: http://quinoaraz.blogspot.com/2015/09/quinoa-co-to-takiego.html

      Usuń
  2. Prezentują się wręcz ekskluzywnie! Musimy wypróbować ten przepis na trufle bo nie robimy ich zbyt często ;)

    OdpowiedzUsuń