Z powodu moich ograniczeń żywieniowych domownik kupił mi niedawno maszynkę do lodów i teraz kręcę ;) Oto moje ostatnie dzieło, całkiem udany deser lodowy z mleka kokosowego i orzechów laskowych z ekspandowaną quinoą i solonymi orzechami macadamia :) Jeśli nie macie maszynki lody można zrobić tradycyjną metodą, czyli co jakiś czas wyjmować z zamrażarki i mieszać, tak jak robiłam niebiańskie lody z mleka kokosowego i quinoy.
Składniki:
5 łyżek ekspandowanej quinoy
300 ml mleka kokosowego
3 - 4 łyżki masła z orzechów laskowych (można je wykonać samodzielnie, ale ja użyłam gotowego)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie)
garść orzechów nerkowca
garść mieszanki orzechów włoskich, brazylijskich i solonych orzechów macadamia
Wykonanie:
Mleko kokosowe blendujemy z masłem z orzechów laskowych, namoczonymi wcześniej na kilka godzin nerkowcami, sokiem z cytryny i cukrem kokosowym. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Z zamrażarki wyjmujemy misę do kręcenia lodów, podłączamy mieszadło i wlewamy schłodzoną masę z mleka kokosowego i orzechów. Czekamy, aż lody będą gotowe, w tym czasie jeśli chcemy siekamy orzechy brazylijskie, włoski i macadamia, ale możemy je też zostawi w całości. Gotowe lody posypujemy orzechami i ekspandowaną quinoą i już.
Te wakacje u nas płynną tylko i wyłącznie pod znakiem domowych lodów :D Nawet robiłyśmy je z komosy! Twoja wersja na pewno rozłożyła by nas smakiem na łopatki :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
Zastanawiam się czy nie kupić maszynki do lodów... Racja, można robić je tradycyjną metodą, ale taki sprzęt na pewno ułatwiłby mi życie ;) Myślałam, że na zdjęciu są małe biszkopciki! Z tego co widzę, lody mają idealną konsystencję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają i zapewne smakują przepysznie! Lody to mój ulubiony słodycz :D Ach, gdyby tak mieć czas i móc sobie takie zrobić.
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
przepysznie i słodko
OdpowiedzUsuńMniam, prezentują się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńktóż nie lubi lodów :) super !
OdpowiedzUsuń