Składniki:
2 szklanki ugotowanej quinoy
2 małe fenkuły z nacią (koper włoski)
15 oliwek kalamata
1 puszka wędzonej ośmiornicy w oliwie z oliwek
1 mała cebula
1 pomidor malinowy
2 małe pomidory kumato (można zastąpić innymi)
70 ml oliwy z oliwek
kilka kropel sosu piri piri (opcjonalnie)
pieprz
sól
Wykonanie:
Fenkuły i cebulę kroimy w półplasterki, razem z oliwkami układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy plasterki obranych ze skórki pomidorów kumato. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i robimy sos - obieramy malinówkę i blendujemy ją z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem piri piri. Polewamy warzywa i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut, po tym czasie dodajemy kawałki ośmiornicy z puszki i zostawiamy na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy natką kopru włoskiego i podajemy z gorącą quinoą.
Twoja kuchnia jest bogata w wiele ciekawych smaków! Zazdroszczę Twoim bliskim ;) Jak zawsze, jestem ciekawa smaku tego dania :)
OdpowiedzUsuńOśmiornicy jeszcze nigdy nie jadłyśmy! Bardzo ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuń