Bardzo lubię miechunkę peruwiańską, cieszę się, że jest coraz bardziej dostępna w Polsce. Zazwyczaj używam jej do deserów, ale w sałatkach też się sprawdza doskonale. Dzisiaj w sałatce z sałaty i pomidorów z czerwoną quinoą, nasionami konopi i olejem arganowym.
Składniki:
pół szklanki ugotowane czerwonej quinoy
pół małej główki sałaty
1 pomidor
kilka owoców miechunki peruwiańskiej
mała garść świeżej mięty
2 łyżki nasion konopi
2 łyżki oleju arganowego
sól
Wykonanie:
Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej kładziemy plasterki pomidora, listki mięty i delikatnie solimy. Posypujemy wszystko quinoą, dorzucamy połówki miechunki peruwiańskiej, na koniec polewamy olejem arganowym i posypujemy nasionami konopi. Smacznego!
Rewelacyjna sałatka :) Pysznie, zdrowo i kolorowo jak zawsze u Ciebie :) Aż mi ślinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle bogactwo witamin :)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak pierwszy raz spróbowałam miechunkę. Moje oczekiwania zderzyły się z rzeczywistością i drugi raz już jej nie kupiłam. Teraz coś czuję, że muszę dać jej drugą szansę ;) Na pewno dodaje uroku sałatkom :)
OdpowiedzUsuńIle kolorów na talerzu! :D Super ta sałatka wygląda i smakuję pewnie wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńCudownie, kolorowo i mega apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy skład. Sałatka na pewno jest pyszna, ponieważ na taką wygląda.
OdpowiedzUsuń