piątek, 15 września 2017

Sałatka z czerwoną quinoą, miechunką peruwiańską i nasionami konopi

Bardzo lubię miechunkę peruwiańską, cieszę się, że jest coraz bardziej dostępna w Polsce. Zazwyczaj używam jej do deserów, ale w sałatkach też się sprawdza doskonale. Dzisiaj w sałatce z sałaty i pomidorów z czerwoną quinoą,  nasionami konopi i olejem arganowym. 

Składniki:

pół szklanki ugotowane czerwonej quinoy
pół małej główki sałaty
1 pomidor
kilka owoców miechunki peruwiańskiej
mała garść świeżej mięty
2 łyżki nasion konopi
2 łyżki oleju arganowego
sól

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej kładziemy plasterki pomidora, listki mięty i delikatnie solimy. Posypujemy wszystko quinoą, dorzucamy połówki miechunki peruwiańskiej, na koniec polewamy olejem arganowym i posypujemy nasionami konopi. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Rewelacyjna sałatka :) Pysznie, zdrowo i kolorowo jak zawsze u Ciebie :) Aż mi ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle bogactwo witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam miechunkę. Moje oczekiwania zderzyły się z rzeczywistością i drugi raz już jej nie kupiłam. Teraz coś czuję, że muszę dać jej drugą szansę ;) Na pewno dodaje uroku sałatkom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kolorów na talerzu! :D Super ta sałatka wygląda i smakuję pewnie wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie, kolorowo i mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy skład. Sałatka na pewno jest pyszna, ponieważ na taką wygląda.

    OdpowiedzUsuń