Dziś kolejna przekąska, którą podpatrzyłam w Ameryce Południowej, później spotkałam ją również w hiszpańskich barach tapas, ale nigdy nie próbowałam ze względu na celiakię. Wyglądały smakowicie, więc opracowałam swoją bezglutenową wersję i mogę się z Wami podzielić przepisem na malutkie krokieciki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu i quinoy, obtoczyłam je w mące z czerwonej soczewicy i usmażyłam na głębokim tłuszczu, a w środku niespodzianka w postaci kawałka paróweczki. Można je też wykorzystać jako element imprezowych koreczków, a najlepiej smakują z dobrym ketchupem.
Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 łyżka mąki z quinoy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 duże ugotowane ziemniaki
40 gram startego parmezanu, lub innego intensywnego w smaku sera
1 jajko
5 małych bezglutenowych parówek z dobrym składem
ketchup pikantny premium Kotlin
mąka z czerwonej soczewicy
olej do smażenia
pieprz
sól
Wykonanie:
Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z mąką i quinoą, odstawiamy do przestygnięcia, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy z jajkiem i serem.
Parówki kroimy na kawałki, każdy kawałek obklejamy masą ziemniaczaną i formujemy w kulkę, lub walec, obtaczamy w mące z soczewicy i smażymy na głębokim tłuszczu, aż się ładnie zrumienią na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszcz na ręczniku papierowym.
Podajemy z ketchupem Kotlin ;) Udanej imprezy!
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńKrokieciki na bogato :)
OdpowiedzUsuńO jaka fajna przekąska i wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przekąska :) Idealnie sprawdzi się na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńWow uwielbiam Twoje propozycje daniowe są świetne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ciekawie :) aczkolwiek nie nasza bajka, jednak widzimy jak dzieci byłyby zadowolone z takiej przekąski :D
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuńSerwując takie krokieciki na imprezie zdobyłoby się serce wszystkich gości! <3
OdpowiedzUsuń