środa, 25 kwietnia 2018

Krucha tarta z botwinką, szparagami i wędzonym twrogiem (bez glutenu, bez laktozy)

Taka tarta sprawdzi się o każdej porze dnia, możecie zjeść ją na lunch, albo zrobić na kolację, na pewno zachwyci domowników. Bezglutenowe ciasto zrobione jest na mazie mąki quinoa, mąki z amarantusa i skrobi ziemniaczanej połączonych z olejem kokosowym. Tarta wypełniona jest wiosenną botwinką i szparagami oraz twarogiem bez laktozy z firmy Mlekowita. 

Składniki:

40 gram mąki quinoa
40 gram skrobi ziemniaczanej
20 gram mąki z amarantusa
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka kurkumy
50 gram oleju kokosowego
kilka zielonych szparagów
mały pęczek botwinki
szczypiorek
oliwa z oliwek
pieprz
sól
siano

Wykonanie:

Mąki, skrobię, len i kurkumę mieszamy przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy z olejem kokosowym na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Twaróg rozdrabniamy, wkładamy do miseczki, umieszczamy w naczyniu z sianem, siano podpalamy, całość przykrywamy większym naczyniem (może być metalowa forma do pieczenia). Zostawiamy twaróg w dymie pod przykryciem na około 30 minut. 
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę, nakłówamy spód widelcem na całej powierzchni, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut, żeby ciasto się podpiekło.
Wyjmujemy podpieczoną tartę, wypełniamy ją uwędzonym twarogiem, liśćmi botwinki, plasterkami młodych buraczków i szparagami, posypujemy wszystko solą i pieprzem, skrapiamy oliwa z oliwek i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Po tym czasie tarta powinna być gotowa, posypujemy ją jeszcze siekanym zielonym szczypiorkiem i możemy podawać.

6 komentarzy:

  1. Oj dawno nie jadłam tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na wiosenno-letnie kolacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna tarta, ciekawa jestem ciasta, nigdy nie jadłam takiej wersji bezglutenowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wędzony twaróg moją miłością <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham jeść i wszelkie nowinki i nie nazywam się Stara Kobieta jak nie wypróbuję:-) Napiszę jak mi wyszło i jak smakowało:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta w wersji wytrawnej jeszcze się u nas nie pojawiła ale kusisz tymi przepisami :D

    OdpowiedzUsuń