piątek, 27 kwietnia 2018

Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem

Dziś danie, które zna, lubi i przygotowuje każda peruwiańska rodzina, można powiedzieć, że to taki południowoamerykański odpowiednik, naszej sałatki jarzynowej. Uwielbiam causę, można ją przyrządzić z kurczakiem, albo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza jest z pięknych fioletowych ziemniaków, przekładana tradycyjnie smaczliwką, jajkiem i tuńczykiem z majonezem, a do tego czerwona quinoa i oprócz klasycznej dekoracji w postaci oliwki, jajka i majonezu, dodałam wiosenne nowalijki. Im bardziej kolorowo i wesoło tym lepiej.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy
600 - 700 gram fioletowych ziemniaków
1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym
1 smaczliwka
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
sok z jednej limonki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sos z ostrej papryki (najlepiej aji amarillo)
wiosenne nowalijki i zielenina do ozdoby
sól

Wykonanie:

Fioletowe ziemniaki gotujemy w mundurkach, żeby nie straciły koloru. Gdy będą jeszcze ciepłe należy je obrać i przecisnąć przez praskę, doprawiamy je sokiem z limonki, solą, oliwą z oliwek i ostrym sosem, odstawiamy do przestygnięcia. Tuńczyka odsączamy starannie z zalewy i mieszamy z majonezem. Smaczliwkę i jajka kroimy w plastry. Przygotowujemy nowalijki do ozdoby.
Następnie w ringach do formowania układamy na przemian warstwy masy z ziemniaków, a pomiędzy nimi jajka i quinoę oraz tuńczyka i smaczliwkę. wierzch ozdabiamy tradycyjnie plasterkami jajka, majonezem oliwkami i ostrą papryczką (ja użyłam aji charapita z zalewy, ale można dać np. piri - piri), dodatkowo do dekoracji użyłam wiosennych nowalijek - rzodkiewek, ogórków, łodyg botwinki, szczypiorku i natki pietruszki.
Jak zwykle, to proste i efektowne danie wyszło pyszne :) Polecam gorąco. Zachęcam też do udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes 
#MasterTuńczyk 

6 komentarzy:

  1. PIęknie podajesz swoje potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda to danie, życzę powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda! Oczy podziwiają ale to żołądek pragnie tego cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda :D Ten fioletowy kolorek daje niesamowity efekt - cudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tworzysz naprawdę obłędne dania!!!

    OdpowiedzUsuń