Nie ma lepszej zupy na jesień niż dyniowa, absolutnie uwielbiam, a jak jest z takimi dodatkami to już zupełna petarda!
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
1 mała dynia piżmowa 500 gram
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
8-10 suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sos z ostrych papryczek
kurkuma
kumin
mielona kolendra (ziarna)
pieprz sól
woda
Wykonanie:
Suszone pomidory i soczewicę należy namoczyć parę godzin przed gotowaniem.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ dyni i przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie solimy i mieszamy razem. chwilę dusimy i zalewamy wrzącą wodą, tak żeby dynia była kilka centymetrów pod wodą.
Dodajemy namoczoną wcześniej soczewicę, doprawiamy kurkuma, kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.
Gotujemy około 10-15 minut i dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, gotujemy do miękkości na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę ostrego sosu i ugotowaną quinoę.
Gotowe! :)
Zgadzam się, że nie ma lepszej jesiennej zupy! Dynia rządzi :)
OdpowiedzUsuńDynia to ostatnio nasz królowa w kuchni :) Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy z dyni, ale takiej jeszcze nie jadłam. Poprosze porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńSoczewica, pomidory i dynia to w ogóle super połączenie <3 Mamy ochotę na zupę z soczewicą ale jakoś nie możemy jej nigdzie kupić :/
OdpowiedzUsuń