Jadę niedługo na wakacje do Andaluzji (w końcu) i jak zwykle zrobiłam rekonesans co jadają w okolicy ;) Ośmiornica będzie punktem obowiązkowym na kulinarnej wakacyjnej mapie, ale zainspirował mnie królik w sosie migdałowym :) oczywiście zrobiłam i połączyłam ze swoimi dodatkami, a oto efekt.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 comber z królika
100 gram migdałów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 marchewki
klarowane masło
2 łyżki soku z cytryny
szczypta szafranu
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
kumin
pieprz
sól
woda
Wykonanie:
Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek i można zostawić je na noc w wodzie, żeby się namoczyły.
Królika najlepiej przyprawić i obłożyć na noc pokrojoną włoszczyzną, ale jeśli nie macie czasu, to nie jest to konieczne. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na klarowanym maśle, a następnie dodajemy trochę gorącej wody i dusimy.
W tym czasie migdały zrumieniamy na oliwie z oliwek, gdy zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, powinna się zeszklić, a migdały ściemnieć, na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szafran. Przesmażamy chwilę i przekładamy wszystko do blendera, dolewamy trochę wody, żeby się łatwo miksowało (jej ilość zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, więc polecam dodawać ją stopniowo). Powinniśmy uzyskać papkę o konsystencji dość gęstego sosu.
Gdy z duszonego królika odparuje woda, podlewamy go białym winem, chwilę dusimy i dodajmy sos migdałowy, doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową solą i pieprzem i dusimy królika pod przykryciem do miękkości, w razie gdyby sos za bardzo odparował, dolewamy stopniowo trochę wody.
Marchewkę trzemy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem.
Gotowego królika podajemy z quinoą i surówką z marchewki :)
Kolorystycznie przywołało mi na myśl jesień :)
OdpowiedzUsuńSosy z dodatkiem migdałów bardzo lubię. Danie wygląda bardzo świetnie i na pewno tak smakuje 😊
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, bardzo lubię królika, jest pyszny i delikatny :)
OdpowiedzUsuńDanie brzmi bardzo ciekawie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper jest ten talerz, przydałby nam się w takim kolorze :D