Dodaj napis |
Oryginalna, dietetyczna i wegańska alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków :)
Składniki:
kilka dużych liści kapusty
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
1 mała cebula
1 marchew
4 suszone lub świeże grzybki shitake
6 suszonych grzybków mun
2 łyżki oliwy truflowej (można zastąpić inną)
natka pietruszki
pół szklanki łuskanego słonecznika
sos sojowy bezglutenowy
pieprz kolorowy tłuczony w moździerzu lub zmielony
sól
Wykonanie:
Suszone grzyby należy mun i shitake należy wcześniej
namoczyć, a następnie pokroić w cienkie paseczki, lub kosteczkę. Cebulkę kroimy
w drobną kostkę dusimy na oliwie, dodajemy do niej grzyby mun i startą na tarce
marchewkę, lekko solimy, dusimy wszystko razem, aż zmięknie, w razie potrzeby
dolewając trochę wody. Ugotowany ryż i quinoę przekładamy do miski i studzimy,
dodajemy namoczone i pokrojone grzyby shitake, pokrojoną natkę pietruszki,
słonecznik oraz podduszoną cebulkę, marchewkę i grzyby mun. Farsz doprawiamy
według uznania sosem sojowym, pieprzem i solą.
Liście kapusty sparzamy we wrzątku i zawijamy w nie farsz,
tak samo jak przy tradycyjnych gołąbkach. Następnie potraktować według uznania,
można je obsmażyć, poddusić , ugotować na parze, lub upiec w piekarniku.
Podawać same lub z ulubionym sosem.
Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszy mnie, że się podobają
OdpowiedzUsuń