Trochę jest mroczna ta pieczarka ;), ale za to
niskokaloryczna. Lubię robić takie duże pieczarki w parowarze na kolację,
faszeruję je tym co mam akurat pod ręką, dziś czarną quinoą, suszonymi pomidorami
i porem.
Składniki:
8-10 łyżek czarnej quinoy
8 dużych pieczarek
10 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
kawałek pora (około 10 cm)
4 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i obieramy, odcinamy ogonki. Por, pomidory,
czosnek i ogonki pieczarek kroimy w drobną kosteczkę i dusimy razem
wykorzystując oliwę z zalewy od pomidorów. Doprawiamy solą pieprzem i igiełkami
rozmarynu. Quinoę gotujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami, uzyskanym w
ten sposób farszem wypełniamy pieczarki. Układamy je w parowarze i nastawiamy
na 30 - 35 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz