Składniki:
polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram
5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
1 garść suszonych borowików
1 szalotka
2 wędzone śliwki
gałązka rozmarynu
masło
pieprz
sól
Wykonanie:
Borowiki moczymy w ciepłej wodzie przez parę godzin.
Polędwicę myjemy przekrawamy w poprzek na pół, oba kawałki nacinamy wzdłuż
przez środek długim ostrym nożem, tak by nie przeciąć mięsa po bokach. Szalotkę,
borowiki i śliwki drobno siekamy. Cebulkę i grzyby podsmażamy na patelni na łyżce
masła, a następnie mieszamy z ugotowaną i odsączoną quinoą i śliwkami,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
polędwicę, którą wcześniej trzeba posolić. Mięso spinamy wykałaczkami na brzegach,
tak aby zamknąć otwór, żeby farsz nie wypłynął. Naczynie żaroodporna smarujemy
masłem, układamy na dnie igiełki rozmarynu, układamy na nich mięso i na wierzch
kładziemy po plasterku zimnego masła. Pieczemy w 180 stopniach około 45-50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz