Lato to czas kiedy mamy pod ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w kuchni, ja wolę spożytkować ten czas inaczej. Celiaków nie urządza all inclusive, niestety zazwyczaj trzeba gotować samemu, ale najlepiej coś szybkiego. Mam swoje sposoby ;)
Jeśli jesteście nad morzem, w górach, lub nad jeziorem i dysponujecie domkiem z kuchnią, albo wybraliście się na zwiedzanie jakiegoś pięknego miasta i wynajęliście apartament, to mam dziś dla Was rewelacyjny przepis na tzw. obiadokolację, której przygotowanie (1 porcji) zajmie 10 minut. Jeśli zostało Wam trochę ugotowanej quinoy ze śniadania i macie słoiczek pasztetu bezglutenowego Profi, możecie szybko zrobić nadziewane patisony. Do tego trzeba doliczyć oczywiście czas pieczenia, ale ten możecie spokojnie przeznaczyć na czytanie książki na tarasie, albo prysznic po powrocie z plaży. Zaczynamy? Podaję przepis na porcję dla 1 osoby :)
Składniki:
5-6 łyżek ugotowanej białej quinoy
1 słoiczek Pasztetu Dworskiego z jeleniem Profi
2 małe patisony
2-3 plasterki ciemnego pomidora
1 żółty pomidorek koktajlowy
kilka kropli ulubionego ostrego sos
świeże listki oregano
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
sól
Wykonanie:
Odkrawamy górną część patisonów i wydrążamy ze środka pestki. Wydrążone patisony solimy po wewnętrznej stronie. Nakładamy na dno po 2 łyżki pasztetu i rozsmarowujemy, aby uzyskać jednolita masę, następnie dokładamy warstwę quinoy, skrapiamy ją ostrym sosem i posypujemy świeżymi ziołami, nakładamy resztę pasztetu tworząc kolejną warstwę. Wyrównujemy i na wierzch kładziemy plasterki pomidorów. Tak przygotowane patisony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po około 40 minutach powinny być gotowe. Jemy ja posypane świeżymi ziołami i skropione oliwą z oliwek.
http://profi.com.pl/
http://profi.com.pl/