niedziela, 28 lutego 2016

Zielone i zdrowe serniczki z quinoy :)

Dziś zdrowe i efektowne serniczki bez glutenu i laktozy, pełne najróżniejszych superfood :). W dodatku bez pieczenia :)

Składniki:
4 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy
4 łyżki suszonych owoców goi
3 łyżki rodzynek
1 łyżka nasion chia
2 łyżki gęstego miodu

2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy
100 gram orzechów nerkowca
garść młodych listków szpinaku
2  łyżki spiruliny
2 łyżki oleju kokosowego
6 łyżek mąki kokosowej
2 - 3 łyżki miodu
łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby 

Wykonanie:

Przygotowujemy spód - owoce goi i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny, po tym czasie odcedzamy osuszamy i siekamy na mniejsze kawałki, rozgniatamy widelcem i łączymy z czerwoną quinoą, nasionami chia i 2 łyżkami gęstego miodu. Foremki układamy na talerzykach i wykładamy przygotowaną przed chwilą mieszaninę na spód, ugniatamy i wstawiamy do lodówki.
Pokrojone na ćwiartki orzechy nerkowca zalewamy kilka godzin wcześniej wrzątkiem. Młode listki szpinaku obieramy z ogonków i przelewamy na sicie wrzątkiem.  Osuszony szpinak, odcedzone orzechy nerkowca, quinoę, olej kokosowy i miód, blendujemy na gładka masę, mieszamy dokładnie z mąką kokosową i wykładamy do foremek na wykonany wcześniej spód. Wkładamy na godzinę do lodówki, wyjmujemy, usuwamy formy, wierzch posypujemy nasionami konopi i ozdabiamy owocami goi.

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

czwartek, 25 lutego 2016

Kolorowa sałatka z quinoą i przepiórczymi jajkami

Ulubione składniki w jednej misce :D czego można chcieć więcej. Zdrowe, smaczne, kolorowe danie poprawiające humor. Mój optymizm powrócił. Oby do wiosny!

Składniki:

pół szklanki ugotowanej białej quinoy
1 mini sałata rzymska
garść szpinaku baby
8 jajek przepiórczych
10 pomidorków koktajlowych
pół smaczliwki
1 mała czerwona cebulka
2 łyżki oleju lnianego
3 łyżki soku z cytryny
czarnuszka
kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Sałatę i szpinak myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na kawałki i razem ze szpinakiem wrzucamy do miski. Jajka przepiórcze ugotowane na twardo i obrane przecinamy na połówki i dodajemy do sałaty. Dorzucamy quinoę, połówki pomidorów koktajlowych, obraną i pokrojoną w plastry smaczliwkę i posiekaną w plasterki, lub piórka czerwoną cebulę. Sok z cytryny łączymy z olejem lnianym, pieprzem i sola. Powstałym w ten sposób sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy ją czarnuszką i gotowe! :)

 Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

  Superfood w Twojej kuchni

wtorek, 23 lutego 2016

Pieczone buraczki na kremowym spodzie z quinoy i koziego sera

Spodziewacie się gości, albo planujecie romantyczny wieczór i nie macie pomysłu na przystawkę? Sprawdzone przepisy wydają się Wam oklepane? Popularne danie zawsze można przerobić i zaprezentować w nowej odsłonie ;) więc dzisiaj Quinoa Raz! proponuje już dobrze wyświechtaną sałatkę z buraczków koziego sera i rukoli - inaczej. Oczywiście z komosą ryżową ;)

Składniki:

pół szklanki ugotowanej quinoy
1 serek kozi łomnicki z kozieradką (dojrzewający młody) około 200 gram
350 gram pieczonych buraków
2 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego)
różowy pieprz
łyżka soku z limonki
garść świeżej rukoli
sól

Wykonanie:

Quinoę blendujemy z kozim serem i tak uzyskaną masę nakładamy do formy. Buraczki dzień wcześniej należy upiec (w całości w skórce) w piekarniku, po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Następnie buraczki mieszamy z dżemem, sokiem z limonki i różowym pieprzem utartym w moździerzu, doprawiamy odrobiną soli. Tak przygotowane buraki nakładamy na masę z quinoy i koziego sera. Zdejmujemy formę przystrajamy świeżymi listkami rukoli i ziarenkami różowego pieprzu i możemy podawać.

niedziela, 21 lutego 2016

Domowe czekoladki z czarną quinoą i nasionami konopi (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie)

Bezglutenowcy, bezlaktozowcy i weganie często mają problem ze znalezieniem dla siebie słodyczy, a okazuje się, że zrobienie domowych czekoladek jest banalnie proste. Sama się zdziwiłam. W dodatku mają doskonały skład i wspaniały smak! Sklepowe gotowce mogą się schować

Składniki:

2 łyżki czarnej ugotowanej quinoy
1 łyżka łuskanych nasion konopi
50 g masła kokosowego
3 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki kakao (sprawdź informacje o alergenach)
3 łyżki cukru kokosowego

Masło kokosowe, mleko kokosowe i cukier, delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej (tylko tyle, żeby masło kokosowe zamieniło się w olej) mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy aż uzyskami jednolita konsystencję bez grudek. Łączymy z quinoą  i nasionami konopii, przekładamy do formy i wkładamy do lodówki. Gdy czekoladki dobrze się schłodzą i stwardnieją, możemy je wyjąć i zjeść  Jeżeli chcemy część zostawić na później, należy je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce (masło kokosowe (masło kokosowe zmienia konsystencję na płynną już w temperaturze 23 – 24 stopni Celsjusza). Smacznego!

piątek, 19 lutego 2016

Kotlety z wołowiny z quinoą i pieczarkami


Ale kotlety! Wiem, że nieładnie się chwalić, ale to były najlepsze, najbardziej soczyste i aromatyczne mielone z wołowiny, jakie kiedykolwiek jadłam. Nie były ani odrobinę suche, myślę, że to zasługa pomieszania chudej wołowiny z quinoą i pieczarkami, chociaż domownik ma inną koncepcję na ten temat. Twierdzi, że to dzięki niemu, bo kupił takie dobre mięsko i zostawił je w lodówce tak jak przyniósł w foliowym worku (za co mu się zgarnęło ode mnie). Ponoć to sprawiło, że wołowina odpowiednio skruszała ;D. Ja jednak zostanę przy swoim zdaniu w tej kwestii.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
300 gram wołowiny pieczeniowej
200 gram pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 - 2 łyżki masła
olej ryżowy do smażenia (może być też masło kokosowe, masło klarowane, lub smalec)
majeranek (dużo ;))
rozmaryn
czosnek niedźwiedzi
pieprz
sól

Wykonanie:

Wołowinę razem z quinoą mielimy (jeśli nie macie maszynki do mięsa można użyć mielonej wołowiny, a quinoe lekko zblendować). Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle, gdy zacznie się rumienić, dodajemy starte na tarce (na średnich oczkach) pieczarki podsmażamy razem, aż zmiękną. Gdy pieczarki z cebulką ostygną, dodajemy je do pozostałych składników, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy je z obu stron, aż zbrązowieją, a następnie dusimy pod przykryciem, dolewając wcześniej trochę wody, żeby się nie spaliły. Smacznego.

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
 
Superfood w Twojej kuchni

środa, 17 lutego 2016

Zupa Shrek z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska)



Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2 szklanki mrożonego zielonego groszku
100 gram młodych listków szpinaku
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 – 4 szklanki wywaru warzywnego
lubczyk
suszone liście kolendry (opcjonalnie)
pieprz
sól

Wykonanie:

Groszek wrzucamy do wywaru warzywnego i zagotowujemy. W tym czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków, ale nie jest to konieczne). Gotujemy kolejne kilka minut (nie dłużej niż 5). W razie potrzeby zupę dosalamy i dokładnie blendujemy. Gotowe :)

niedziela, 14 lutego 2016

Sałatka z czerwonej quinoy z serkami baby bell



Serki baby zawsze mnie rozczulają, w markecie nie potrafię przejść obok nich obojętnie ;) Dzisiaj jedna z głównych ról przypadła właśnie im, wystąpią w sałatce z czerwonej quinoy w towarzystwie „słoikowych” dodatków i genialnego oleju z pestek dyni – mojego najnowszego odkrycia.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy
4 serki baby bell
6-8 dużych kaparów
5 kawałków marynowanej papryki
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki oleju z pestek dyni

Wykonanie:

Ugotowaną w osolonej wodzi quinoę odcedzamy na gęstym sitku i przesypujemy do miski. Serki baby bell wyjmujemy z ich woskowych skafanderków, kroimy w ósemki i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone kapary, paprykę i zielony pieprz. Olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy i można podawać ;)

piątek, 12 lutego 2016

Pasta kanapkowa z quinoy i białej fasoli


Czasem się jednak zdarza, że nie mam nic w lodówce, bo nie miałam czasu iść na zakupy, albo przelew nie przyszedł w terminie itd. Ostatnio miałam kryzys śniadaniowy, płatki się skończyły, zakupów brak. Zrobiłam na szybko bezglutenowe bułeczki, bo naturalne mąki mam zawsze w zapasie, ale przydało by się jakieś smarowidło. Zajrzałam do szafki i do lodówki, pozornie pusto, ale nie tak całkiem ;) Znalazłam kilka skarbów - puszkę białej fasoli, pół słoiczka chrzanu, niedawno zakupiony olej konopny i niezastąpioną quinoę. Co oznaczało triumf, pasta będzie i to nie byle jaka. Kocham takie „coś z niczego” :)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
1 puszka białej fasoli
3 - 4 łyżki chrzanu
1 łyżka oleju konopnego
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Fasolę płuczemy z zalewy i odsączamy na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy bułeczki, placki, wafle, czy co tam mamy pod ręką i pałaszujemy ;)