środa, 30 września 2015

Bezglutenowe kluseczki cętkowane

kluski kładzione bezglutenowe z quinoą


Kluseczki cętkowane to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Super są też jako dodatek do dań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy
2 szklanki BG mąki owsianej
2 jajka
pieprz
sol
masło (lub olej roślinny)
1 mała cebulka
garść listków rukoli

Wykonanie

W dużym garnku wstawiamy wodę, tak jak na makaron. Jajka roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, doprawiamy dość mocno solą i pieprzem, stopniowo dodajemy do nich mąkę dokładnie mieszając, gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy do niej ugotowaną quinoę i mieszamy.
Cebulkę kroimy na drobna kosteczkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Gdy woda w garnku zagotuje się, solimy ją i dodajemy trochę oleju roślinnego, żeby kluski się nie sklejały. Moczymy przez chwilę metalową łyżkę we wrzątku, a następnie nabieramy nią trochę ciasta i wkładamy do gotującej wody, kluseczka powinna się odkleić i spaść na dno, w ten sam sposób produkujemy następną. Należy pamiętać, żeby kluski w garnku mieszać od czasu do czasu, aby się nie przykleiły do dna. Po chwili powinny wypłynąć na powierzchnię, gotujemy je jeszcze chwile 2-5 minut w zależności od wielkości, po czym odcedzamy na sicie i wykładamy na talerz, okraszamy zrumieniona cebulką i posypujemy listkami rukoli. Pycha :)

wtorek, 29 września 2015

Quinoa z pieczoną dynią i pietruszką

quinoa gluten free z dynią


Banalnie prosty przepis z podstawowych składników na jesienne danie w sezonie dyniowym :)

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej quinoy
100 gram miąższu dyni
pęczek natki pietruszki
garść pestek dyni
sól
pieprz kolorowy
łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Dynię kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i solimy, wykładamy na naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika na 250 stopni  z włączonym opiekaczem, pieczemy około 15 minut w międzyczasie trzeba przemieszać. Kiedy dynia jest już gotowa mieszamy ją z quinoą (powinna być ciepła) i pietruszką doprawiamy utartym pieprzem i posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni.

niedziela, 27 września 2015

Deserowy mus z quinoy o smaku kokosa i czarnej porzeczki

bezglutenowy mus quinoa kokos czarna porzeczka



Coś słodkiego na niedzielne popołudnie musi być! Chociaż domownik twierdzi, że czarna porzeczka to kwasidło ;) No niech mu będzie, dosłodzić zawsze można, co miłośnikom słodkości polecam, jako że sama toleruję ją w wielkim umiarze ;)

Składniki:

1 szklanka białej quinoy
puszka mleka kokosowego
1 szklanka wody
wanilia (może być w laskach lub BG z paczki)
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
ricotta
2 łyżeczki miodu
trochę mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie polecam świeżą)

Wykonanie:

Quinoę gotujemy według drugiego sposobu (odsyłam do: http://quinoaraz.blogspot.com/2015/09/jak-ugotowac-quinoe.html) w szklance wody i szklance mleka kokosowego z dodatkiem wanilii (dodajemy według uznania tyle ile lubimy). Regularnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody lub mleka kokosowego. Kiedy komosa ryżowa już się trochę rozgotuje, odstawiamy ją do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą miksujemy blenderem z łyżeczką miodu i w trakcie miksownia dolewamy powoli resztę mleka kokosowego, ale nie całe, tylko tyle, aby uzyskać konsystencję musu. Przekładamy do szklanek lub salaterek (powinny wyjść 2 porcje). Drugą część quinoy miksujemy z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki i łyżeczką miodu. Dokładamy do salaterek. Następnie 6 łyżek ricotty mieszamy dokładnie z 3 łyżkami dżemu i przykrywamy nią wierzch deseru. Jeszcze tylko kilka kuleczek zmrożonej porzeczki do przybrania i można konsumować :)

sobota, 26 września 2015

Quinoa Bordo Raz!

quinoa z fasolą i pomidorami, bez glutenu, bez laktozy, wegańskie

A dlaczego by nie pod kolor? Pewnego dnia spojrzałam na czerwoną komosę ryżową, zebrałam w kuchni wszystko co znalazłam w kolorze bordo i tak oto powstało jedno z moich ulubionych dań ;)



Składniki:

szklanka ugotowanej czerwonej kaszy quinoa
pół puszki czerwonej fasoli
1 mała czerwona cebulka
2 małe czarne pomidorki
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża ciemna bazylia
ostra papryka (dowolna)
kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę dokładnie opłukujemy z zalewy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do niej fasolę, ugotowaną quinoę i obrane ze skórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego!

piątek, 25 września 2015

Odświeżająca sałatka z zielonych ogórków z quinoą

quinoa zielone ogórki koperek sałatka bez glutenu bez laktozy wegańska

 Lekka, świeża i błyskawiczna sałatka. Schłodzona w lodówce przed podaniem, jest moją ulubioną przekąską w upalne dni. 

Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
4 świeże ogórki
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z pestek winogron
sól
pieprz

Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy z ugotowaną i wystudzoną quinoą oraz posiekanym koperkiem, przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i gotowe ;)

środa, 23 września 2015

Quinoa z nutą kardamonu, grillowanymi figami i suszonymi śliwkami

przepis bezglutenowy quinoa figi śliwki kardamon bez laktozy wegańskie


 A to jeden z moich ulubionych przepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :)
Składniki: 

3/4 szklanki czerwonej quinoy
2 świeże figi
3 suszone śliwki
1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym)

Wykonanie:

Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić na gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z quinoa. Figi kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni, mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe!

Śniadaniowy koktajl BANAN + KOKOS + QUINOA

bezglutenowy koktajl wegański bez laktozy mleko kokosowe banan quinoa


Banalnie prosty w wykonaniu koktajl, świetny na początek dnia, drugie śniadanie, lub przed wyjściem na fitness. Nie dość, że jest bezglutenowe, bez laktozy i wegańskie, to jeszcze równie pyszne na ciepło co na zimno. Na ciepło można przygotować z jeszcze gorącej quinoy, podgrzanego mleka kokosowego i gorącej wody (banana już wtedy nie trzeba smażyć, ani gotować ;))

Składniki:

1 dojrzały banan
pół szklanki ugotowanej quinoy
pół puszki mleka kokosowego
2 łyżeczki miodu
cynamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty dolewamy trochę wody i miksujemy jeszcze raz, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Posypujemy po wierzchu cynamonem, lub dekorujemy według kaprysu ;) i gotowe.

Ekwadorska zupa z quinoą

bezglutenowy rosół quinoa, ziemniaki, pulpeciki



Jako, że podobną zupę miałam okazję jeść w Quito, to zrobiłam swoją wersję i polecam jako alternatywę niedzielnego rosołu. Zupa jest bez glutenu i bez laktozy w dodatku jest urocza, bo wszystko w niej malutkie. Porcja na dwie osoby.


Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
150 gram dobrze zmielonej wołowiny
3 małe marchewki
6-8 małych, młodych ziemniaków
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1-1,2 litra wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
sól
suszone liście kolendry
kurkuma
świeże listki kolendry

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę z liściem laurowym i ziele angielskimi wstawiamy na gaz. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wrzątku delikatnie solimy. Cebulkę kroimy na cienkie ćwierć-plasterki i dusimy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli, dodajemy do niej przekrojony ząbek, chwilę mieszamy i dorzucamy do marchewki. Następnie szorujemy dokładnie ziemniaczki, przekrawamy na pół (nie obieramy, chyba że nie mamy młodych i skórka jest za gruba), dodajemy do podgotowanej marchewki i cebulki, po czym przygotowujemy pulpeciki. Wołowinę doprawiamy według uznania solą, kolorowym pieprzem potłuczonym w moździerzu (może być zwykły) i suszonymi liśćmi kolendry. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, wrzucamy je jedna, po drugiej do zupy. Kiedy wszystkie składniki zmiękną dodajemy szczyptę kurkumy, żeby zupa nabrała, żółtawego koloru i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jeszcze jest za mało. Na głębokie talerze wykładamy  po pół szklanki ugotowanej quinoy, zalewamy zupą i posypujemy świeżymi listkami kolendry. Smacznego :)

Grzybowe gołąbki z quinoą

gołąbki wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy
Dodaj napis

Oryginalna, dietetyczna i wegańska alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków :)


 
Składniki:

kilka dużych liści kapusty
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
1 mała cebula
1 marchew
4 suszone lub świeże grzybki shitake
6 suszonych grzybków mun
2 łyżki oliwy truflowej (można zastąpić inną)
natka pietruszki
pół szklanki łuskanego słonecznika
sos sojowy bezglutenowy
pieprz kolorowy tłuczony w moździerzu lub zmielony
sól

Wykonanie:

Suszone grzyby należy mun i shitake należy wcześniej namoczyć, a następnie pokroić w cienkie paseczki, lub kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę dusimy na oliwie, dodajemy do niej grzyby mun i startą na tarce marchewkę, lekko solimy, dusimy wszystko razem, aż zmięknie, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Ugotowany ryż i quinoę przekładamy do miski i studzimy, dodajemy namoczone i pokrojone grzyby shitake, pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik oraz podduszoną cebulkę, marchewkę i grzyby mun. Farsz doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem i solą.
Liście kapusty sparzamy we wrzątku i zawijamy w nie farsz, tak samo jak przy tradycyjnych gołąbkach. Następnie potraktować według uznania, można je obsmażyć, poddusić , ugotować na parze, lub upiec w piekarniku. Podawać same lub z ulubionym sosem.

Bezglutenowa owsianka z quinoą i truskawkami.


śniadanie bez glutenu bez laktozy wegańskie quinoa truskawki



Na dobry początek przepis, który jest też świetny na dobry początek dnia ;)

Składniki:

2 łyżki płatków owsianych BG
2 łyżki płatków jaglanych BG
pół szklanki ugotowanej quinoy
kilka truskawek
domowy dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą (lub inny truskawkowy)
łyżka mieszanki orzechów
łyżeczka sproszkowanego siemienia lnianego
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Płatki owsiane i jaglane, mieszamy ze sproszkowanym lnem i cynamonem, zalewamy odrobiną wody i mieszamy, powinniśmy uzyskać konsystencję niezbyt gęstej papki. Mieszamy z ugotowaną, jeszcze ciepłą quinoą, dosładzamy dżemem, dodajemy truskawki. całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego :)

Jak ugotować quinoę?


                 Kocham w komosie ryżowej to, że cały proces jej przygotowania, od wyjęcia z szafki do podania na talerz trwa kilkanaście minut, dlatego jest idealną alternatywą dla zapracowanych osób. Można też ugotować większą ilość i przechować w lodówce do następnego dnia, co jeszcze bardziej skraca czas przygotowania zdrowego i smacznego posiłku po powrocie z pracy.
                  Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że niektóre gatunki komosy zawierają saponiny, dlatego komosę kilka razy płuczemy przed gotowaniem, podobnie jak kaszę jaglaną. Najwygodniej płukać ją w garnku lub misce i odsączać na gęstym sitku (zakup takiego sitka gorąco polecam, jeśli jeszcze go nie posiadacie).
                Samo gotowanie jest banalnie proste i można je przeprowadzić na dwa sposoby. Ja osobiście wolę gotować quinoę w dużej ilości lekko posolonej wody, tak jak gotuje się makaron, a gdy zmięknie odsączać na gęstym sitku. Wtedy wychodzi bardziej sypka, a drugą zaletą tego sposobu jest to, że nie trzeba jej pilnować i mieszać podczas gotowania, wystarczy sprawdzić pod koniec, czy jest już gotowa. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem dodatków do niej, co zdecydowanie skraca czas podania posiłku.
              Drugi sposób to gotowanie w małej ilości wody, aż do jej zredukowania w proporcjach 1:2 (dwie szklanki wody na szklankę ziarna). Używam jednak tego sposobu tylko wtedy gdy chcę nadać jej konkretny smak, na przykład gotując ją w mleku. Jego minusem jest to, że można dość łatwo quinoę rozgotować i trzeba ją często mieszać, żeby nie przywarła do garnka. Poza tym ugotowana w ten sposób jest bardziej kleista, a ja wolę sypką, ale co kto lubi. Wybór sposobu gotowania jest wasz.
Komosę ryżową gotuje się od kilku do kilkunastu minut w zależności od gatunku. Ja to robię zazwyczaj nieco krócej niż zalecają na opakowaniach, ponieważ wolę sprężystą, niż bardzo miękką. Na miękko przyrządzam komosę głównie do deserów, musów, "owsianek" itp.
Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach :)

quinoa trzy kolory bez glutenu gluten free

Quinoa! Co to takiego?

Właściwości quinoa, wartości odżywcze, historia


Quinoa, zwana również komosą ryżową jest rośliną jednoroczną uprawianą przede wszystkim w Andach, głównie w Peru i Boliwii. W epoce prekolumbijskiej, obok kukurydzy i ziemniaków stanowiła podstawę wyżywienia, a Inkowie nazywali ją matką zbóż. Quinoa ma lekko orzechowy posmak, można ją spotkać w trzech odmianach białej, czerwonej i czarnej, przy czym najdelikatniejsza jest biała. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, natomiast jest doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Dlatego jest polecana osobom chorującym na celiakię, uczulonym na gluten, wegetarianom i weganom, sportowcom, a także diabetykom (IG = 35).
A teraz trochę danych :) Google twierdzi, że 100 gram komosy ryżowej (przed ugotowaniem) zawiera:


Wartość energetyczna (kcal) 367
Tłuszcz 6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,6 g
Cholesterol 0 mg
Sód 5 mg
Potas 563 mg
Węglowodany 64 g
Błonnik 7 g
Białko 14 g

Witamina A
14 IU
Wapń
47 mg
Żelazo
4,6 mg
Witamina D
0 IU
Witamina B6
0,5 mg
Witamina B12
0 µg
Magnez
197 mg



takie dane:
Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g

Witaminy

Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6  - 0.123 mg
Kwas foliowy -  42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg

Minerały

Wapń – 17 mg
Żelazo  - 1,49 mg
 
Magnez  - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas  - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk  - 1,09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Po więcej informacji odsyłam do artykułu:
Sułkowski M., Gawlik-Dziki U., Czyż J., Komosa ryżowa — słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach, "Kosmos. Problem nauk biologicznych" 2011, nr 3-4.
 
W formacie PDF znajdziecie artykuł pod tym linkiem: