piątek, 29 maja 2020

Bezglutenowe biszkopty z musem z rabarbaru i gruszki i kandyzowaną quinoą


O tej porze roku deser z rabarbarem jest obowiązkowy. Połączyłam bezglutenowe biszkopty, które dostałam od rodziców z rabarbarem i gruszkom duszonymi z miodem, z dodatkiem białego wina, a na koniec zrobiłam kandyzowaną quinoę  :)
Podaję przepis na 2 porcje.

Składniki:

1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
10 bezglutenowych biszkoptów
3 łodygi rabarbaru
1 gruszka
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 goździki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:

    Biszkopty łamiemy na kawałki i wrzucamy do słoiczków.
    Rabarbar kroimy w plasterki, gruszkę w kostkę, dusimy je z odrobiną wody i goździkami, aż zmiękną, dodajemy półtorej łyżki miodu, dolewam wino i odparowujemy jeszcze przez chwilę. ciepły mus nakładamy do słoiczków.
     Quinoę razem z miodem (pół łyżki) i cukrem podgrzewamy w małym rondelku, cały czas mieszając, gdy cukier się rozpuści, przekładamy na wierzch deseru na mus. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz