środa, 30 grudnia 2015

Puree z quinoy i topinamburu na grillowanych boczniakach

Na bazarze pojawiły się boczniaki, a ponieważ udało mi się kupić okazy niemal tak duże jak moja dłoń, postanowiłam użyć ich jako "spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
250 gram topinamburu
kilka dużych boczniaków
1 czerwona cebula
klarowane masło
kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Boczniaki myjemy, osuszamy, solimy i grillujemy na patelni. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Połowę ugotowanej quinoy blendujemy i mieszamy z pozostałą częścią. Topinambur gotujemy w osolonej wodzie (można obrać przed, lub po ugotowaniu) i gnieciemy widelcem na gładką masę, mieszamy z puree z quinoy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Układamy na grillowanych boczniakach i okraszamy cebulką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz