wtorek, 28 marca 2017

Kremowa zupa z kiszonych ogórków, naturalnego serka i quinoy z chipsami z papieru ryżowego

Bardzo lubię aromatyczne rozgrzewające zupy, a jeśli w dodatku maja gładką kremową konsystencję i ciekawe dodatki, to jestem w kulinarnym niebie. 
Mam oczywiście na takie dania swoje patenty, jednym z nich jest używanie domowych wywarów i bulionów, które są świetną bazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi. 
Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację dań, chipsy domowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek, a nawet deserów. 

Składniki:

2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy
300 gram kiszonych ogórków
1 mała marchewka
1 mała cebula
600 ml wywaru na kościach wołowych
pół pęczku koperku
2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy
kilka kiełków groszku 
kilka plasterków papryki pepperoni
plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania)
1 arkusz papieru ryżowego
3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 
2 ząbki czosnku
kilka plasterków imbiru
łyżeczka kurkumy
liść laurowy
ziele angielskie
suszone liście selera
pieprz
sól

Wykonanie:

Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera).
W tym czasie przygotowujemy chipsy z papieru ryżowego. Papier tniemy na kawałki (mniej więcej o wymiarach 3 na 5 cm - 4 na 6 cm). W małym garnuszku podgrzewamy tłuszcz, gdy jest już bardzo gorący wrzucamy pojedynczo po kawałku papieru ryżowego, gdy zamieni się w chips (prażynkę) natychmiast go wyjmujemy (ja sobie radzę dwoma widelcami) i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Gdy już usmażymy całą partię delikatnie je solimy.
Gdy zupa już trochę przestygnie dodajemy do niej 2-3 łyżki kremowego naturalnego serka (ja użyłam serka Apetina), posiekany koperek i bardzo dokładnie blendujemy zupę, tak aby miała gładką kremową konsystencję. W razie potrzeby podgrzewamy ją jeszcze raz, do temperatury optymalnej do podania.
Po nalaniu na talerze dekorujemy zupę czarną quinoą, kiełkami groszku, ziołami i plasterkami ostrej papryczki, można też dodać dodatkową łyżkę serka. Na sam koniec tuż przed podaniem, układamy na wierzchu chipsy z papieru ryżowego i gotowe.
Życzę Wam smacznego obiadu :)

17 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta zupka. Lubię ogórki kiszone, więc bardzo chętnie bym taka zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa ogórkowa to ulubiona zupa mojego taty, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupę ogórkową bardzo lubię. W wersji kremowej jej jeszcze nie jadłam, ale wygląda wybornie :) I bardzo podobają mi się chipsy z papieru ryżowego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, świetny pomysł na pyszną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygująca ta zupa, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa zupka, chętnie bym wbiła do Ciebie na taką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem tak: mój mąż uwielbiam ogórkową zupę i skorzystam z Twojego przepisu i zrobię, prezentuje się cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka z serkiem musi być pyszna a te chipsy z papieru ryżowego super wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń