środa, 16 marca 2016

Francuska zupa cebulowa z quinoą i serem gruyere

W przedszkolu zupa cebulowa z grzankami była jedną z moich ulubionych. Sentyment do zupy pozostał, ale tej przedszkolnej nie umiem odtworzyć. Grzanek nie mogę jeść, chyba, że bezglutenowe, ale od czego jest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
700 gram cebuli
0,75 litra wywaru warzywnego
pół szklanki białego wytrawnego wina
kawałek sera gruyere (ilość według uznania)
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki masła
rozmaryn
tymianek
pieprz
sól

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lub w paski, szklimy ją na maśle, uważamy żeby się nie przypaliła, Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy podawać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz