niedziela, 18 grudnia 2016

Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska)

Najwyższa pora na tradycyjne świąteczne dania. Nieco inaczej, bo z quinoą, ale czasami warto poeksperymentować :) W zeszłym roku był barszcz z kluseczkami z komosą ryżową, tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam. 

Składniki:

2/3 szklanki ziaren białej quinoy
2 szklanki suszonych borowików
1 marchew
1 cebula
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki  klarowanego masła
natka pietruszki
czarny pieprz
sól

Wykonanie:

Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się moczyły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Marchew tniemy na półplasterki i gotujemy w bulionie warzywnym, dodajemy cebulkę i grzyby (razem z wodą w której się moczyły), przyprawiamy solą i pieprzem. Quinoę kilka razy dokładnie płuczemy (dobrze jest ją też namoczyć 2 - 3 godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut, aż ziarenka się ugotują. Zupę proponuję podać z siekaną natką pietruszki. Życzę miłego, świątecznego i  rodzinnego gotowania.

9 komentarzy:

  1. Wspaniała i aromatyczna zupa :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie.Dania wegańskie i wegetariańskie są bardzo aromatyczne. Ostatnio robię ich bardzo dużo. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety nie przepadam za borowikami, więc zupa nie dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mój barszczyk z zeszłego roku bardziej by Ci odpowiadał :)

      Usuń
  4. Mmm bardzo fajnie wygląda, chętnie bym się na nią skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) łatwa i szybka w przygotowaniu zupka, więc warto przetestować przepis ;)

      Usuń
  5. U nas na wigilię nigdy nie było zupy grzybowej :P Ciekawe jak smakuje ta z Twojego przepisu! Ale nie mamy kupionych grzybów :/

    OdpowiedzUsuń