Dziś mam dla Was szybki i prosty podwieczorek, który dzięki wyjątkowym składnikom wcale nie jest taki banalny, jakby się mogło wydawać. Na pewno będę do niego wracać, bo miseczka w parę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;)
Składniki:
1/3 szklanki ziarna białej quinoy
1 szklanka mleka kokosowego
1/3 szklanki wody
3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru
2 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
łyżka obranych pistacji
szczypta gruboziarnistej soli morskiej
Wykonanie:
Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka
razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z
wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy
na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i
wchłonie cały płyn.
Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego!
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Bogactwo smaku :)
OdpowiedzUsuńKolejna porcja pyszności :)
OdpowiedzUsuńKiszony rabarbar? Brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i na pewno super smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKiszony rabarbar... mleko kokosowe... same pyszności... :-)
OdpowiedzUsuńWszystko super ale, że kiszony rabarbar? tego jeszcze nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńAle kusisz pysznościami:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, chętnie zjadłabym takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńApetyczny i bardzo pożywny ten podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńKiszony rabarbar rozłożył mnie na łopatki :) Bardzo fajny przepis! Bardzo bardzo! :)
OdpowiedzUsuń