środa, 30 września 2015

Bezglutenowe kluseczki cętkowane

kluski kładzione bezglutenowe z quinoą


Kluseczki cętkowane to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Super są też jako dodatek do dań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy
2 szklanki BG mąki owsianej
2 jajka
pieprz
sol
masło (lub olej roślinny)
1 mała cebulka
garść listków rukoli

Wykonanie

W dużym garnku wstawiamy wodę, tak jak na makaron. Jajka roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, doprawiamy dość mocno solą i pieprzem, stopniowo dodajemy do nich mąkę dokładnie mieszając, gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy do niej ugotowaną quinoę i mieszamy.
Cebulkę kroimy na drobna kosteczkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Gdy woda w garnku zagotuje się, solimy ją i dodajemy trochę oleju roślinnego, żeby kluski się nie sklejały. Moczymy przez chwilę metalową łyżkę we wrzątku, a następnie nabieramy nią trochę ciasta i wkładamy do gotującej wody, kluseczka powinna się odkleić i spaść na dno, w ten sam sposób produkujemy następną. Należy pamiętać, żeby kluski w garnku mieszać od czasu do czasu, aby się nie przykleiły do dna. Po chwili powinny wypłynąć na powierzchnię, gotujemy je jeszcze chwile 2-5 minut w zależności od wielkości, po czym odcedzamy na sicie i wykładamy na talerz, okraszamy zrumieniona cebulką i posypujemy listkami rukoli. Pycha :)

wtorek, 29 września 2015

Quinoa z pieczoną dynią i pietruszką

quinoa gluten free z dynią


Banalnie prosty przepis z podstawowych składników na jesienne danie w sezonie dyniowym :)

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej quinoy
100 gram miąższu dyni
pęczek natki pietruszki
garść pestek dyni
sól
pieprz kolorowy
łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Dynię kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i solimy, wykładamy na naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika na 250 stopni  z włączonym opiekaczem, pieczemy około 15 minut w międzyczasie trzeba przemieszać. Kiedy dynia jest już gotowa mieszamy ją z quinoą (powinna być ciepła) i pietruszką doprawiamy utartym pieprzem i posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni.

niedziela, 27 września 2015

Deserowy mus z quinoy o smaku kokosa i czarnej porzeczki

bezglutenowy mus quinoa kokos czarna porzeczka



Coś słodkiego na niedzielne popołudnie musi być! Chociaż domownik twierdzi, że czarna porzeczka to kwasidło ;) No niech mu będzie, dosłodzić zawsze można, co miłośnikom słodkości polecam, jako że sama toleruję ją w wielkim umiarze ;)

Składniki:

1 szklanka białej quinoy
puszka mleka kokosowego
1 szklanka wody
wanilia (może być w laskach lub BG z paczki)
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
ricotta
2 łyżeczki miodu
trochę mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie polecam świeżą)

Wykonanie:

Quinoę gotujemy według drugiego sposobu (odsyłam do: http://quinoaraz.blogspot.com/2015/09/jak-ugotowac-quinoe.html) w szklance wody i szklance mleka kokosowego z dodatkiem wanilii (dodajemy według uznania tyle ile lubimy). Regularnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody lub mleka kokosowego. Kiedy komosa ryżowa już się trochę rozgotuje, odstawiamy ją do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą miksujemy blenderem z łyżeczką miodu i w trakcie miksownia dolewamy powoli resztę mleka kokosowego, ale nie całe, tylko tyle, aby uzyskać konsystencję musu. Przekładamy do szklanek lub salaterek (powinny wyjść 2 porcje). Drugą część quinoy miksujemy z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki i łyżeczką miodu. Dokładamy do salaterek. Następnie 6 łyżek ricotty mieszamy dokładnie z 3 łyżkami dżemu i przykrywamy nią wierzch deseru. Jeszcze tylko kilka kuleczek zmrożonej porzeczki do przybrania i można konsumować :)

sobota, 26 września 2015

Quinoa Bordo Raz!

quinoa z fasolą i pomidorami, bez glutenu, bez laktozy, wegańskie

A dlaczego by nie pod kolor? Pewnego dnia spojrzałam na czerwoną komosę ryżową, zebrałam w kuchni wszystko co znalazłam w kolorze bordo i tak oto powstało jedno z moich ulubionych dań ;)



Składniki:

szklanka ugotowanej czerwonej kaszy quinoa
pół puszki czerwonej fasoli
1 mała czerwona cebulka
2 małe czarne pomidorki
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża ciemna bazylia
ostra papryka (dowolna)
kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę dokładnie opłukujemy z zalewy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do niej fasolę, ugotowaną quinoę i obrane ze skórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego!

piątek, 25 września 2015

Odświeżająca sałatka z zielonych ogórków z quinoą

quinoa zielone ogórki koperek sałatka bez glutenu bez laktozy wegańska

 Lekka, świeża i błyskawiczna sałatka. Schłodzona w lodówce przed podaniem, jest moją ulubioną przekąską w upalne dni. 

Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
4 świeże ogórki
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z pestek winogron
sól
pieprz

Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy z ugotowaną i wystudzoną quinoą oraz posiekanym koperkiem, przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i gotowe ;)

środa, 23 września 2015

Quinoa z nutą kardamonu, grillowanymi figami i suszonymi śliwkami

przepis bezglutenowy quinoa figi śliwki kardamon bez laktozy wegańskie


 A to jeden z moich ulubionych przepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :)
Składniki: 

3/4 szklanki czerwonej quinoy
2 świeże figi
3 suszone śliwki
1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym)

Wykonanie:

Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić na gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z quinoa. Figi kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni, mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe!

Śniadaniowy koktajl BANAN + KOKOS + QUINOA

bezglutenowy koktajl wegański bez laktozy mleko kokosowe banan quinoa


Banalnie prosty w wykonaniu koktajl, świetny na początek dnia, drugie śniadanie, lub przed wyjściem na fitness. Nie dość, że jest bezglutenowe, bez laktozy i wegańskie, to jeszcze równie pyszne na ciepło co na zimno. Na ciepło można przygotować z jeszcze gorącej quinoy, podgrzanego mleka kokosowego i gorącej wody (banana już wtedy nie trzeba smażyć, ani gotować ;))

Składniki:

1 dojrzały banan
pół szklanki ugotowanej quinoy
pół puszki mleka kokosowego
2 łyżeczki miodu
cynamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty dolewamy trochę wody i miksujemy jeszcze raz, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Posypujemy po wierzchu cynamonem, lub dekorujemy według kaprysu ;) i gotowe.

Ekwadorska zupa z quinoą

bezglutenowy rosół quinoa, ziemniaki, pulpeciki



Jako, że podobną zupę miałam okazję jeść w Quito, to zrobiłam swoją wersję i polecam jako alternatywę niedzielnego rosołu. Zupa jest bez glutenu i bez laktozy w dodatku jest urocza, bo wszystko w niej malutkie. Porcja na dwie osoby.


Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
150 gram dobrze zmielonej wołowiny
3 małe marchewki
6-8 małych, młodych ziemniaków
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1-1,2 litra wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
sól
suszone liście kolendry
kurkuma
świeże listki kolendry

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę z liściem laurowym i ziele angielskimi wstawiamy na gaz. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wrzątku delikatnie solimy. Cebulkę kroimy na cienkie ćwierć-plasterki i dusimy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli, dodajemy do niej przekrojony ząbek, chwilę mieszamy i dorzucamy do marchewki. Następnie szorujemy dokładnie ziemniaczki, przekrawamy na pół (nie obieramy, chyba że nie mamy młodych i skórka jest za gruba), dodajemy do podgotowanej marchewki i cebulki, po czym przygotowujemy pulpeciki. Wołowinę doprawiamy według uznania solą, kolorowym pieprzem potłuczonym w moździerzu (może być zwykły) i suszonymi liśćmi kolendry. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, wrzucamy je jedna, po drugiej do zupy. Kiedy wszystkie składniki zmiękną dodajemy szczyptę kurkumy, żeby zupa nabrała, żółtawego koloru i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jeszcze jest za mało. Na głębokie talerze wykładamy  po pół szklanki ugotowanej quinoy, zalewamy zupą i posypujemy świeżymi listkami kolendry. Smacznego :)

Grzybowe gołąbki z quinoą

gołąbki wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy
Dodaj napis

Oryginalna, dietetyczna i wegańska alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków :)


 
Składniki:

kilka dużych liści kapusty
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
1 mała cebula
1 marchew
4 suszone lub świeże grzybki shitake
6 suszonych grzybków mun
2 łyżki oliwy truflowej (można zastąpić inną)
natka pietruszki
pół szklanki łuskanego słonecznika
sos sojowy bezglutenowy
pieprz kolorowy tłuczony w moździerzu lub zmielony
sól

Wykonanie:

Suszone grzyby należy mun i shitake należy wcześniej namoczyć, a następnie pokroić w cienkie paseczki, lub kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę dusimy na oliwie, dodajemy do niej grzyby mun i startą na tarce marchewkę, lekko solimy, dusimy wszystko razem, aż zmięknie, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Ugotowany ryż i quinoę przekładamy do miski i studzimy, dodajemy namoczone i pokrojone grzyby shitake, pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik oraz podduszoną cebulkę, marchewkę i grzyby mun. Farsz doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem i solą.
Liście kapusty sparzamy we wrzątku i zawijamy w nie farsz, tak samo jak przy tradycyjnych gołąbkach. Następnie potraktować według uznania, można je obsmażyć, poddusić , ugotować na parze, lub upiec w piekarniku. Podawać same lub z ulubionym sosem.

Bezglutenowa owsianka z quinoą i truskawkami.


śniadanie bez glutenu bez laktozy wegańskie quinoa truskawki



Na dobry początek przepis, który jest też świetny na dobry początek dnia ;)

Składniki:

2 łyżki płatków owsianych BG
2 łyżki płatków jaglanych BG
pół szklanki ugotowanej quinoy
kilka truskawek
domowy dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą (lub inny truskawkowy)
łyżka mieszanki orzechów
łyżeczka sproszkowanego siemienia lnianego
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Płatki owsiane i jaglane, mieszamy ze sproszkowanym lnem i cynamonem, zalewamy odrobiną wody i mieszamy, powinniśmy uzyskać konsystencję niezbyt gęstej papki. Mieszamy z ugotowaną, jeszcze ciepłą quinoą, dosładzamy dżemem, dodajemy truskawki. całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego :)