wtorek, 27 marca 2018

Wielkanocna fit sałatka z jajkiem, marynowanymi rydzami i czarną quinoą

Jak już wiecie z zeszłego roku, bardzo lubię przygotowywać na Wielkanoc świeże wiosenne sałatki, to miła odmiana po zjedzeniu żurku, góry mięsa,majonezu i kiełbasy ;) W tej sałatce znajdziecie takie pyszności jak marynowane rydze ze spiżarni moich rodziców, wiejskie eko jajka, zielony groszek, czarną quinoę, rzodkiewkę, czerwoną cebulką, marynowane buraczki :)

Składniki:

1/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy
kilka liści sałaty
2 jajka
6 - 8 marynowanych rydzów
3 rzodkiewki
garść mrożonego zielonego groszku
2 małe marynowane buraczki
kilka plasterków czerwonej cebuli
kiełki rzodkiewki
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu
pieprz
sól

Wykonanie:

Jajka gotujemy na półmiękko. Groszek gotujemy na parze. Liście sałaty rwiemy do miski, dodajemy plasterki buraczków, cebuli i rzodkiewek. Dorzucamy groszek i rydze, posypujemy wszystko czarną quinoą, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i kiełki rzodkiewki. Olej mieszamy z octem, pieprzem i solą i polewamy sałatkę. Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Kolejne danie, które wygląda niezwykle smakowicie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowo, wiosennie, świątecznie, a przede wszystkim pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, a marynowane rydze bardzo mnie ciekawią, nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka na bogato :) Świetne połączenie smaków i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Slinka mi leci uwielbiam te Twoje dania jak nic ja bym sie wprosiła na małe gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku też zamierzam postawić na sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności!
    Wesołych, zdrowych i smacznych świąt dla Was :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite danie i pysznie skomponowane kolorystycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda:) typowo świąteczna:) Wesołych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń